Kabare gorčine i stvarnosti

Jasmina Perišić
Kabare gorčine i stvarnosti

Banjaluka - Naturalistična i realistična priča, sa temom koja ide korak dalje u oslikavanju stvarnosti i života Srba povratnika na Kosovu i Metohiji, oduševila je publiku i predočila joj kroz mjuzikl i kabare stvarno stanje međuljudskih odnosa na Kosmetu.

Predstava “Hotel Kosovo”, autora i reditelja Nenada Todorovića, u izvođenju Srpske drame Narodnog pozorišta iz Prištine, druge takmičarske večeri Teatar festa “Petar Kočić” u Banjaluci, ostavila je banjalučku publiku pod jakim utiscima i dilemama o životu i odnosima Srba i Albanaca na Kosovu.

U utorak uveče na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, u ovom, po riječima kritičara gorkom mjuziklu, smijenilo se više od 30 savršeno uigranih glumaca, a gromoglasan višeminutni aplauz i ovacije publike dokaz su da se trud umjetnika isplatio. U sjajnoj glumačkoj podjeli briljirali su Aleksandar Mihajlović, Bojan Stojčetović, Milan Vasić, Igor Damjanović, Milena Jakšić, Zinaida Dedakin i drugi, a ovu nadasve ubojitu priču dočarala je i plesna grupa “Strit dens” iz Kosovske Mitrovice.

Glavni lik Dobrivoje Anđelković, nakon ratnog vihora, vraća se iz Kruševca u rodno selo Orlovac na Kosovu i biva upleten u sukob sa mrežom institucija koje ga samo pred kamerama dočekuju kao dragog povratnika. Čista savjest mu ne dozvoljava da odmah vidi da je tu nepoželjan, da je Kosovo sada za njega hotel u kojem se ne treba zadržavati, što završava tragično po glavni lik.

Komad je rađen realistično bez patetike, a njegovi komični i cinični dijelovi izazivali su i suze i smijeh na licima vidno zadovoljne publike. Režiser i direktor ovog pozorišta Nenad Todorović rekao je da ima problem da razdvoji realan život na Kosovu od ovog komada.

- Moja biografija mi je dala ideju za ovu predstavu. Ovo je priča o jednom čoveku koji je unapred osuđen na smrt, s tim što će mu usput biti izbrisan i život. To su Srbi sa Kosova, koje to svakako čeka, osim ako nastavimo da budemo dovoljno bezobrazni da o tome govorimo. Ne bavimo se time ko je više kriv, već kako će da prođe realan čovek u sudaru krivica - rekao je Todorović.

Aleksandar Mihajlović, koji je tumačio glavni lik, kaže da jedini on od ekipe nije rodom sa Kosova, ali da mu to nije smetalo da u potpunosti doživi Dobrivoja.

- Ovaj lik nije realističan konkretan lik o kojem se govori, već je arhetip ljudi sa Kosova. Nenad se s jedne strane naslonio na mjuzikl, a s druge strane je stavio gorčinu tamošnjeg življenja. Mom liku je lakše bilo da doživljava to sve, nego da pokazuje kako jeste, da bi se muka tog i tih Dobrivoja jasno videla sa scene - kazao je Mihajlović.

Film i promocija

Film Delberta Mana “Čežnja pod brijestovima”, snimljen prema istoimenom dramskom tekstu Judžina O'Nila, prikazan je juče na sceni “Petar Kočić”, u okviru pratećeg programa festivala. Promocija monografije “Branislav Đ. Nušić - Život i delo” u izdanju “Službenog glasnika Republike Srbije” i “Leksikona drame i pozorišta” u izdanju “Prosvete”, autora Raška V. Jovanovića, takođe je održana na ovoj sceni u 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana