Junaci bajki u 21. vijeku

Aleksandra Madžar
Junaci bajki u 21. vijeku

Nesumnjivo je da su današnji pisci za decu pred velikim stvaralačkim iskušenjima. Knjiga i kultura čitanja nalaze se u nepovoljnoj poziciji, jer mediji koje donosi savremena tehnologija sve više zauzimaju prostore dečijeg interesovanja.

Ovo je mišljenje književnika za djecu Dejana Aleksića koji je za svoj rad nagrađivan mnogim vrijednim književnim priznanjima.

Ističe da su internet, društvene mreže, video-igre i mobilni telefoni u relativno kratkom vremenu postali obilježje i stvarnost najmlađih generacija.

- Savremeni pisci za decu treba da se snađu u uslovima potpuno promenjenog životnog okruženja koje diktira i drugačije pristupe čitalačkoj javnosti - kazao je Aleksić.

Sa činjenicom da je danas teško zainteresovati najmlađe čitaoce, koji odrastaju u vremenu kada više ne vjeruju u tradicionalne bajke, a svoje junake oživljavaju na "ajpedu" i "ajfonu" slaže se i književnik iz Trebinja Željko Milošević.

- Današnja književnost za djecu mora da bude u dosluhu sa savremenim tehnologijama, jer je to način da se u ovom vremenu knjiga približi djeci - kazao je Milošević i dodao da je potrebno organizovati veći broj promocija i posjeta književnika školama.

Pisanje književnosti za djecu u 21. vijeku zahtijeva mnogo inovativnosti i iskustva, a kako kaže Aleksić, prvenstveno se moraju uzeti u obzir očekivanja djece.

- Nije lako napisati tekst koji ima visok književno-estetski nivo, uz sve elemente koje književnost za decu podrazumeva, a da pri tom mladom čitaocu budete zabavni i novi - smatra Aleksić.

Suprotno mišljenje ima pisac za djecu Uroš Petrović.

- Moram malo da preokrenem rutinu. Mislim da suštinski nikada nije bilo lakše i udobnije biti pisac, ako razmotrimo to olako prozivano vreme burnog razvoja tehnologije u kome živimo - naglašava Petrović.

Podsjetio je da je nekada za izdavanje knjiga bilo potrebno pravo malo bogatstvo, te da danas svako može da objavi knjigu.

- Ranije se objavljivanje knjige nije moglo ni zamisliti bez strogog, državnog izdavača, danas se bez problema samostalno mogu izdati i sabrana dela. Rukopisi su se prepravljali i pisali rukom ili pisaćom mašinom, danas se to radi mnogo brže, lakše i efikasnije na računarima - zaključio je Petrović.

Reklama

- Nekada je reklama za knjigu bila teško zamisliva, danas i pisac početnik može preplaviti internet naslovnom stranom svog prvenca. Sve te činjenice dovoljne su da priznamo da je danas sve lakše, efikasnije i udobnije nego nekada. Na piscu je samo da napiše nešto što bi deci 21. veka bilo dovoljno zanimljivo. Sve ostalo ne predstavlja problem. Ni nama, ni deci - rekao je Uroš Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana