Jubilej uz stihove

Aleksandra Madžar
Jubilej uz stihove

Banjaluka - Najdublje misli rođene na krilima stiha uz zvuk pjesme "My way" Frenka Sinatre obilježile su svečano književno veče Udruženja književnika Srpske održano povodom 20 godina postojanja.

Književnici su u utorak uveče u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra uz iskrene emocije proslavili jubilej, a pokrovitelj večeri bio je predsjednik Republike Srpske. Udruženje je ovim povodom predsjedniku poklonilo specijalnu povelju.

Prisjećajući se 1993. godine, kada je Udruženje osnovano, predsjednik Udruženja književnika Srpske Jovanka Stojčinović-Nikolić citirala je osnivača profesora Nikolu Koljevića uz riječi: Poezija nam je potrebna kao hleb nasušni.

- Nikola Koljević dao je pečat na samom početku, a svi ostali koji su dolazili poslije imali su blagu strepnju da opravdaju ovaj veliki korak koji je on napravio - rekla je Stojčinović-Nikolić.

Ona je pročitala i čestitku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u kojoj se izražava uvjerenje da će pisci, kao stvaraoci riječi, i zajedno sa narodom, stvaraoci Srpske, nastaviti svojim radom da pokazuju svijetu da su Srbi narod duhovnosti.

Gosti iz Udruženja književnika Srbije, Srpskog književnog društva i Društva književnika Vojvodine su bez mnogo priče stihom čestitali kolegama ovaj značajan dan.

- Ovo su, inače, lepi trenuci u životu jednog grada i države, pa i moje ličnosti same, budući da imam dosta prijatelja u Udruženju književnika Srpske. Smatram da je ovaj trenutak neko nadrastanje vremena i sudbina književnika, njihovih ambicija u periodu od dve decenije - istakao je književnik iz Beograda Duško Novaković.

U svom prepoznatljivom stilu književnik iz Banjaluke Boro Kapetanović izgovorio je stihove svoje pjesme, a kulturu u Republici Srpskoj opisao je kao pornografiju za slijepe.

- Ona se ne vidi, ali se oseća. Mi smo večeras osetili da se ipak nešto u ovoj državi o pitanju kulture dešava.

Udruženje književnika Srpske je kao devojka u ranoj adolescenciji, do kasne adolescencije možda nešto napravi, važno je da smo prešli tu maloletnu fazu - kroz smijeh je rekao Kapetanović.

Povelje

Na svečanoj književnoj večeri uručene su i povelje književnicima. Među njima su i tri posthumna priznanja za Nikolu Koljevića, Branka Milanovića i Vladimira Nastića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana