Jubilej srebreničke biblioteke okuplja mlade umjetnike

Krstina Ćirković
Jubilej srebreničke biblioteke okuplja mlade umjetnike

Srebrenica - Narodna biblioteka iz Srebrenice obilježava 55 godina rada, a tim povodom pripremila je bogat program koji obuhvata literarne i likovne konkurse.

Bibliotekar Violeta Radić kaže da je centralno obilježavanje jubileja bilo predviđeno za jun, ali je zbog poplava na području ove opštine odgođeno za septembar.

Konkursi na temu "Moja biblioteka" i izložba "Neknjižna građa Zavičajne zbirke biblioteke" samo su neke od jubilejskih aktivnosti koje su dale šansu mladim stvaraocima. "Pošte Srpske" pustile su u prodaju posebnu seriju markica sa oznakom obilježavanja rođendana biblioteke.

- U septembru ćemo imati promociju poštanske markice, više književnih večeri, kao i dodjelu zahvalnica i priznanja institucijama i pojedincima koji su doprinijeli unapređenju rada naše biblioteke - kazala je Radićeva.

Podsjetila je da je srebrenička kuća knjiga otvorena 1959. godine kada je tadašnji Savjet za prosvjetu i kulturu ove opštine obezbijedio sredstva za kupovinu nekoliko stotina naslova.

- Knjižni fond uspjeli smo da obogatimo zahvaljujući brojnim donacijama. Trenutno imamo više od 36.000 bibliotečkih jedinica - ističe Radićeva.

Dodaje da Biblioteka, koja je smještena u prostorijama srebreničkog Kulturnog centra, ima 500 članova. Na 450 metara kvadratnih radi dječije odjeljenje, odjeljenje strane knjige i naučno i stručno odjeljenje, kao i Zavičajna zbirka. Prije nekoliko godina otvoreno je i područno odjeljenje ove biblioteke u prostoru Osnovne škole "Kosta Todorović" u Skelanima.

Izložba

- Povodom obilježavanja 55. rođendana biblioteke organizovali smo izložbu neknjižne građe iz zavičajne zbirke. Na taj način željeli smo da privučemo pažnju javnosti i domaćih posjetilaca, ali i da istaknemo značaj ove vrste građe za biblioteku i za ovaj kraj uopšte - kaže Violeta Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana