Jubilarni, 30. Memorijal Nadežde Petrović od 3. oktobra u Čačku: Umjetničke veze u prizmi ovog vremena

Milanka Mitrić
Jubilarni, 30. Memorijal Nadežde Petrović od 3. oktobra u Čačku: Umjetničke veze u prizmi ovog vremena

ČAČAK - Memorijal Nadežde Petrović, jubilarni, trideseti po redu, pod nazivom “Na jug, na jug! Idemo na jug!” biće otvoren 3. oktobra, najavio je kustos ove kulturne ustanove Predrag Živković.

Kako je on najavio, konstantnim trajanjem, kvalitetom umjetničke produkcije, kojem su posvjedočili mnogi, ovaj memorijal, koji se održava svake druge godine, jedan je od najkvalitetnijih sadržaja posvećenih kulturi i umjetnosti u regionu.

- Koncept jubilarne, 30. izložbe ima za cilj da na poseban način predstavi jednu od najznačajnijih manifestacija vizuelne umetnosti na prostorima nekadašnje Jugoslavije, još jednom potvrđujući njen prestiž - naveo je Živković.

Živković je objasnio i da su u galeriji u toku pripreme manifestacije koja će obilježiti šest decenija postojanja, a sve u svjetlu i duhu Memorijala.

- Spremamo dobru postavku. Biće to nov pristup crtežima, skulpturama, slikarstvu, a u ovoj smotri učestvovaće i veoma mladi umetnici. Svi učesnici imaće priliku da razmene iskustva, čemu je Nadežda i težila - kazao je Živković.

Memorijal je osnovan maja 1960. godine i jedno je od najstarijih bijenala u Srbiji. Prva izložba otvorena je 1. septembra prije šest decenija, a tada je učestvovalo 18 umjetnika sa četrdeset četiri slike.

Selektor postavke biće prof. dr Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

- Koncept se bazira na broju od 30 umjetnika (30 izložbi) posmatrano kroz medijsku i generacijsku raznolikost koja prati postjugoslovenski kontekst sa naglaskom na specifičnim dijalozima, umjetničkim vezama i bliskosti kroz prizmu ovog vremena prepunog globalnog nereda i sukoba, na način da se umjetnost posmatra kao najdraže carstvo snova i utopija. Sagledavajući umjetničke prakse kroz raznovrsnost medija i pojava, Memorijal će predstaviti umjetnike različitih generacija, tj. postjugoslovensku scenu u kontekstu oslikavanja složenosti društva u kome živimo. U ovaj geografski prostor uključuju se umjetnici po uzoru na Nadeždina nastojanja organizujući prvu Jugoslovensku koloniju 1905. i njenu prvu izložbu 1907. sa umjetnicima iz Bugarske. Uključenjem u izložbu određenih umjetnica, njihovom osobenosti, pojavnošću, trajnošću i snagom, karakterističnih temperamentu Nadežde Petrović, na poseban način će biti istaknuta umjetnička praksa ovih žena, ali i žena u umjetnosti uopšteno - naveli su ranije upravo iz Muzeja savremene umjetnosti RS, najavljujući upravo Saritu Vujković kao selektora.

Ovo bijenale umjetnosti trajaće do 10. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana