Jovanka Stojčinović-Nikolić: Unutrašnji sukob ispričan stihovima

Priredila: Cvija Mrkonjić
Jovanka Stojčinović-Nikolić: Unutrašnji sukob ispričan stihovima

Doboj - Čovjek počinje malim riječima kako bi svoje unutrašnje stanje iznio negdje vani. Sve vrijeme kroz moje predstavljanje poezije predstavljao se unutrašnji sukob.

Rekla je ovo pjesnikinja Jovanka Stojčinović-Nikolić na književnoj večeri "Piscu u čast" upriličenoj u Centru za kulturu i obrazovanje u Doboju povodom obilježavanja 40 godina njenog stvaralaštva.

U utorak uveče predstavljene su knjige "Svjetlost nad Stojčinovinom" autora Bogomira Đukića i zbirka "Odabrani čas", koja obuhvata najljepše pjesme ove čarobnice stihova prema izboru Dragana Jovanovića Danilova.

- Od 1975. godine objavljeno je više od 650 mojih pjesama, ali mnoge zabilješke vjerovatno nikada neće ugledati svjetlost dana - rekla je Stojčinović-Nikolić.

O stvaralačkom opusu pjesnikinje u monografskoj studiji "Svjetlost nad Stojčinovinom" Bogomir Đukić navodi da stihovi Nikolićeve sadrže ono nešto više, određenu metafiziku, te da su rijetki pjesnici koji su uspjeli da to postignu.

Jovanka je ranije, govoreći o zbirci pjesama "Trinaesti stepenik", navela da su je pjesme dovele u trenutak jasnog saznanja o sebi u vremenu u kojem živi i približile je prošlom vremenu.

- Pjesnik ispisuje sve ono što se dešava najčešće mimo njegove volje, ali i ono sa mislima unazad, imajući potrebu da zabilježi neko vrijeme u kojem je živio ili živi - rekla je tada Stojčinović-Nikolić.

Prema njenim riječima, svaka njena zbirka pjesama imala je svoj životni put, koji ponekad nije bio srećan i knjiga se nije izborila za zasluženo mjesto.

Naglasila je da postoje razni oblici zaustavljanja i zagrcavanja, iskušenja i drugih okolnosti koje utiču na život jedne knjige.

Pjesnikinja čiji stihovi često govore o ljubavi smatra da se ljubav stalno obnavlja i ponavlja, ali da je nikada nema dovoljno, te dodaje da ona u ljudima uvijek pokušava da je pronađe.

Ova pjesnikinja ukupno je objavila 14 knjiga poezije, između ostalih, "Zvijezda skitača", "Tijesno nebo", "Samoća ruže", "Kamen moje krvi", "Golo sunce", "Oskoruša", "Gorka svjetlost".

Trenutno je predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske.

Prevodi

Brojne značajne nagrade i priznanja koje je Jovanka Stojčinović-Nikolić dobila za svoj rad potvrda su nesumnjivog kvaliteta njenih stihova, čemu u prilog govore i prevođenja njenih djela na ruski, italijanski, njemački, engleski, rumunski, bugarski, jermenski, makedonski, slovenački i ukrajinski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana