Jovan Vidaković: Scenski pokret u oku kamere

Ratomir Mijanović
Jovan Vidaković: Scenski pokret u oku kamere

Trebinje - Fotograf Jovan Vidaković iz Trebinja ostvario je odličan uspjeh na 14. međunarodnom trijenalu "Pozorište u fotografskoj umetnosti", koje se održava u okviru tradicionalnog pozorišnog festivala "Sterijino pozorje" u Novom Sadu.

Vidakoviću će 26. maja u Novom Sadu biti uručena bronzana medalja za fotografiju "Marduk" iz pozorišne predstave "Babilon" u režiji Miroslava Kožika.

- Za ovu predstavu inspiracije nije nedostajalo. Pošto je to komad bez riječi, u prvom planu je muzička izražajnost i jezik tijela koji prati impulse. Glumci na sceni bili su kao jedan. Pokazali su da imaju osjećaj i temperament, ali i da tijela mogu da kažu mnogo više od riječi - kaže Vidaković.

Nagrađeni fotograf ističe da komad "Babilon" čine kamerne sličice individualnog doživljaja propadanja drevnog Vavilona, povezane u jedan razigrani scenski oblik sazdan od mašte.

Ističe da je veliki izazov "hvatanje" pravog pokreta, izraza glumčevog lica ili same atmosfere predstave u pravom trenutku, pri ograničenim svjetlosnim uslovima.

- Potrebno je mnogo truda, poznavanje fotografskih tehnika, kamere, kao i pozorišne umjetnosti, da bi se sve to zabilježilo. Ali upravo to i čini najveću draž fotografisanja pozorišne predstave - ispričati priču pomoću trenutaka zaleđenih u vremenu - kaže Vidaković.

Dodaje da je u savremenom pozorištu ustaljena praksa da se snimaju pretpremijere.

- Tu fotograf može da se kreće i kontroliše sve elemente. Samo kada ne mogu da radim na probi, fotografišem premijere predstava. Moje iskustvo je da se najljepši snimci događaju u tišini. Tada ne mogu da pritisnem dugme, jer to ometa glumce i publiku - navodi Vidaković.

Osim pozorišne, koncertne i dokumentarne fotografije, Vidaković umjetnički fotografiše i tragove predaka, prirodu, ljude. Ponekad i zapisuje, ali i prati svoje snove. Fotografija je za njega i određeni način života.

- Ovaj posao traži mnogo odricanja, truda i neprestano učenje. Tu nema mjesta za površnost, nego samo za duboku posvećenost koju zahtijeva umjetnost - zaključuje Vidaković.

Pečat

Stara je istina, kaže Jovan Vidaković, da se u pozorištu teško može snimiti dobra fotografija.

- Nije dovoljno samo "uhvatiti" prizor, koji je reditelj iskomponovao. Pozorišna fotografija je dobra, ako autor može dodati neki svoj pečat - ističe Vidaković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana