Jovan Dučić kralj rijetkih osjećanja

Priredila: Aleksandra Madžar
Jovan Dučić kralj rijetkih osjećanja

Trebinje - "Svaki čovek može da uvidi kako treba da se odrekne hiljadu malih sreća pa da dođe do jedne velike sreće. Kao da je srce čovekovo stvoreno za jedan veliki udarac, jer, neosporno, ima samo jedna velika sreća u životu.

Svaki čovek može naći jedan jedini svoj dan kada je odista osetio najvišu sreću koju čovek ikad može doživeti".

 

Govorio je i pjevao o ljudima, ljubavi, svim najvećim strahovima i patnjama, nemirima, ali i najvećim srećama koje je uspijevao mislima i svojim ličnim emocijama da ispiše veliki srpski pisac i pjesnik Jovan Dučić. Dučić je rođen na današnji dan davne 1871. godine i iako zvuči kao izlizana fraza, sve ono što je ikada zapisao, aktuelno je i danas.

Naći najsavršeniji izražaj, to je vrhovno načelo njegove poezije. U obradi, on je odista nadmašio sve što je do njega stvarano u našoj lirici. Jak u izrazu, otmjen, diskretan, duhovit i ljubak. Njegova poezija blješti slikovitošću i melodičnim ritmom. Ona je toliko neodoljiva svojim oblikom i toliko je suvereno vladala da su se najmlađi pjesnici počeli buniti protiv nje, osjećajući i sami njenu čar i njen pritisak ujedno.

Mjesto snova, patnji, čežnji i draži na svom tlu, u idealima svoje rase, on čudnom i sjajnom gipkošću uzima tuđi, zapadni i latinski ideal ljepote i života, zapadni estetizam, otmen i virtuozan, ali hladan, lišen dubokih zanosa i uzvišene etike. On otkriva sasvim nove motive u našoj poeziji, dotle neslućene, rijetka osjećanja, bizarna, prefinjena. Čak i lična raspoloženja, svoju erotiku, na primjer, on neće reći jednostavno niti će dozvoliti da izgleda obična. On ima dvostruki strah, od vulgarnosti misli i osjećanja i vulgarnosti izraza. Snaga i ljepota njegove poezije je u izražaju. On je pjesnika shvatio kao "kabinetskog radnika i učenog zanatliju na teškom poslu rime i ritma".

Citati:

"Nikad čovek ne može da kaže toliko mudrosti, koliko može da prećuti ludosti"

"U jednom romanu ima više ljubavi nego u jednom velikom gradu"

"Lepa je svaka žena, osim one koja misli da to nije, i one koja misli da to jeste"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana