Josip Pejaković: U ludnici glava mora biti prazna

Ratomir Mijanović
Josip Pejaković: U ludnici glava mora biti prazna

Trebinje - Bard sarajevskog glumišta Josip Pejaković izveo je pred trebinjskim ljubiteljima pozorišta monodramu "Ućerivanje", nastavak kultne predstave "Oj živote", koja je na predratnim scenama bivše Jugoslavije doživjela više od 3.000 izvođenja.

Pejaković u monodrami, urađenoj povodom 40 godina umjetničkog rada, pozorišno oživljava svog bezimenog junaka, ali u drugačijem ambijentu, koji postaje metafora vremena u kojem živimo - u predratnoj kultnoj monodrami on je bio nevin u zatvoru, a u "Ućerivanju" je pametan u ludnici.
- Ambijent je promijenjen, ali mentaliteti nisu izmijenjeni. Kao i ona prva, monodrama je vrlo angažovana - u njoj je puno tragikomike koju smo živjeli u vremenu rata i nakon rata, a završava se najaktuelnijim dešavanjima u vezi sa ovom našom dnevnopolitičkom situacijom - svim ovim što pametan čovjek u ovoj ludnici može da doživi - rekao je ovaj prvak drame sarajevskog Narodnog pozorišta.

Pejaković dodaje da, kad čovjek dođe u ludnicu, glava mu mora biti prazna.

- Oni te ne mogu zaprimit' ako ti išta imaš u glavi. Ne mogu te razdužiti, odnosno pustiti prazne glave i šta onda? Oni ti moraju nešto ućerati. Samo takog te mogu puščat' iz ludnice. Daklem, uđeš prazan, a izađeš pun - kaže Pejaković.
Pejaković dodaje da je predstava krenula iz "pet prepunih dvorana Narodnog pozorišta u Sarajevu", da bi potom obišla gotovo cijelu BiH, a "sve sa punim salama i pozivima da se ponovi".

Najavljuje da bi monodrama uskoro trebalo da bude na turneji i po scenama u Srbiji.

- U tajnosti sam napisao monodramu "Oj živote" i jednoga dana pozvao svoje kolege da dođu da je vide. Imao sam sreću da je tada u Sarajevu boravila Ognjenka Miličević, istaknuti profesor Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu i direktor Zemunskog festivala. Ona me je tada uvrstila u konkurenciju i tako je počeo život najdugovječnije predstave u istoriji jugoslovenskog teatra - izjavio je Josip Pejaković.

Iako je sa monodramom "Oj živote", podsjetio je Pejaković, prije rata "četiri puta do krova punio i veliku dvoranu u Trebinju", u četvrtak uveče je ulaznicu od sedam KM platilo svega pedesetak Trebinjaca.
- Glumci imaju običaj da broje te prazne stolice. Meni one ne smetaju - mogu da igram i po kućama - rekao je glumac na kraju predstave, pozdravljajući malobrojnu trebinjsku publiku.

Hrvatska

Monodrama je, kaže Josip Pejaković, i u Hrvatskoj doživjela dobar prijem kod publike i pored negativne atmosfere stvorene medijskim nesporazumima, poput onog na temu "kako neko ko je Josip može da se izjašnjava kao Jugosloven".
- Sve je kulminiralo incidentom da je izvođenje u Zadru i policija morala da obezbjeđuje - kaže Pejaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana