Još jedna uspješna sezona u Banskom dvoru: Za godinu više od 300 manifestacija

Milanka Mitrić
Foto: B. Brezo

BANjALUKA - Muzički i književni festivali, koncerti, književne promocije, izložbe i filmske projekcije dio su raznovrsnih sadržaja koji su i ove godine realizovani u Banskom dvoru Kulturnom centru i koji su, svaki na svoj način, doprinijeli raznovrsnosti kulturnih i umjetničkih sadržaja u Banjaluci.

- Imajući u vidu činjenicu da je u Banskom dvoru tokom 2023. godine organizovano više od 300 različitih događaja, od čega čak više od dvije stotine raznovrsnih (muzičkih, likovnih, književnih, dramskih i filmskih) programskih sadržaja u vlastitoj produkciji, mogli bismo neskromno zaključiti da iza nas ostaje još jedna rekordna programska sezona ustanove - rekao je direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović, osvrćući se na godinu koja je na izmaku.

Ove godine internacionalni muzički festival "Jesenja sonata" i festival džez muzike "Intim džez fest" doživjeli su svoje šesto festivalsko izdanje i okupili neka od najznačajnijih imena umjetničke i džez muzike današnjice iz Japana, Njemačke, Belgije, Italije i Rusije.

-  U 2023. godini uspješno je organizovana sedma uzastopna sezona ljetnih dešavanja na otvorenoj sceni Art dvorišta Banskog dvora, te nastavljena praksa promocije mladih umjetnika kroz dodjelu Plakete Banskog dvora za najbolje studente banjalučke Akademije umjetnosti. Ponosni smo i na još jednu uspješnu sezonu našeg orkestra "Ban Svetislav Tisa Milosavljević", te posebno na veličanstven koncert "Veče banjalučkih pijanista" koji je održan povodom Dana Banskog dvora - istakao je Matović.

Kako je navedeno u osvrtu na godinu, kao i svih ranijih godina, cilj je stvaranje dobrih sadržaja uz stalnu težnju za pokretanjem nečeg novog.

- Kroz organizaciju visokokvalitetnih kulturnih sadržaja, pokretanje novih scena za kulturne namjene, te kroz koncept koji podržava visoke stvaralačke domete i ucrtava nove produkcijske i organizacione standarde, ponosni smo na činjenicu da je Banski dvor u ovom trenutku regionalno prepoznatljiv kulturni centar, koji svojim kvalitetom i intenzitetom rada, na najljepši mogući način kroz kulturu i umjetnost, doprinosi kulturnoj i globalnoj afirmaciji Banjaluke i Republike Srpske - stoji u saopštenju Banskog dvora.

 

PRIJEM

Povodom rekapitulacije godine u Banskom dvoru  danas je održan i prijem za medije na kojem su predstavljeni rezultati i izražena zahvalnost svim predstavnicima medija.

- Zahvaljujemo medijima za uspješnu godinu saradnje i profesionalnog izvještavanja - naveo je Matović na prijemu.

 

KONKURS

Banski dvor je prije nekoliko dana objavio konkurs za izlaganje u galerijskom prostoru. Konkurs je otvoren za samostalne i autorske izložbe, kao i za kustoske izložbe/ projekte, za umjetničke prezentacije, projekcije, promocije i diskusije. Detalji o uslovima i načinu prijave na konkurs dostupni su na zvaničnom veb-sajtu Banskog dvora banskidvor.org.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana