Joanikije: Milovan Danojlović i Rajko Petrov Nogo velikani srpske književnosti

Srna
Joanikije: Milovan Danojlović i Rajko Petrov Nogo velikani srpske književnosti

PODGORICA - Njegovo visokopresveštenstvo mitropolit crnogorsko primorski Joanikije istakao je su velikani srpske književnosti Milovan Danojlić i Rajko Petrov Nogo svojom poezijom istinski obilježili vrijeme u kom su stvarali.

Mitropolit Joanikije podsjetio je na momenat upokojenja Milovana Danojlića i medijsku tišinu i nedostatak dužne pažnje u odnosu na život i djelo pisca.

"Kada se upokojio pjesnik gledao sam hoće li iko išta u Crnoj Gori objaviti, reći, hoće li mediji obratiti pažnju na pisca koga su ipak svi znali. Bio je u čitankama za osnovnu školu još u davna vremena zajedničke nam države Jugoslavije, međutim, nisam našao skoro ništa objavljeno u Crnoj Gori. Nije objavljivao ništa ni javni servis", rekao je mitropolit Joanikije.

Prema njegovim riječima, tako je prošao i Rajko Petrov Nogo koji se upokojio nekoliko dana kasnije.

Vladika Joanikije izrazio je zahvalio Matici srpskoj koja je organizovala ove večeri u spomen dvojici preminulih pisaca, za koje je istakao da su bili veoma obdareni i veoma istrajno slijedili svoj talenat pjesnički, te dostigli do samih vrhova sprske poezije i srpske književnosti.

"Kada su otišli svi smo imali zajednički osjećaj da oni nastavljaju novi život. Odmah se drugačije gleda iz jedne druge perspektive na pjesnika koji se upokojio, ostaje njegovo djelo, a poezija najmanje zastarjeva od svih drugih tvorevina", zaključio je mitropolit Joanikije.

Omaž posvećen nedavno preminulom pjesniku, esejističaru, proznom piscu i izuzetnom prevodiocu najbolje evropske poezije na srpski jezik Milovanu Danojliću održan je sinoć u Njegoševoj sali podgoričkog Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja.

Prethodne večeri, 25. decembra, u Nikšiću je održano veče sjećanja na nedavno preminulog pjesnika Rajka Petrova Noga, oba u organizaciji Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori.

Srpski književnik i pjesnik Milovan Danojlić preminuo je 23. novembra u Francuskoj u 85. godini poslije kraće bolesti, dok je Rajko Petrov Nogo preminuo je 28. novembra u 77. godini u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana