Jezero najbolja inspiracija umjetnicima

Milan Vujić
Jezero najbolja inspiracija umjetnicima

Gradiška - Na jezeru u Lamincima kod Gradiške u toku je 17. likovna kolonija, na kojoj učestvuje deset akademskih slikara iz Gradiške, Banjaluke, Prijedora, Novog Grada, Niša i Novog Sada.

U netaknutoj prirodi, magiji koju pruža nekoliko jezera okićenih starim hrastovima i jasenjem, umjetnici će imati priliku da stvaraju najljepša djela koja će ostati ovom gradu. Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Gradiška Milovan Čikić istakao je da slikari imaju odlične uslove za rad, a da je i ambijent veoma inspirativan za umjetnike.

- Jezero okruženo gustom šumom i savršena tišina pružaju slikarima sve uslove za rad, za stvaranje najboljih umjetničkih djela koja ostaju našem gradu. Zbog ovakvih uslova za rad, naše kolege se uvijek rado odazivaju na našu koloniju - rekao je Čikić, te dodao da slikari nisu ograničeni u izboru tema.

Ambijentom je bio očaran i slikar Miodrag Anđelković iz Niša.

- Veoma sam srećan što sam dio ove kolonije jer gajim veliku ljubav prema Republici Srpskoj. Ovom pejzažu smo se dva dana čudili. Gotovo da je izašao iz četke Kloda Monea. To je klasičan pikturalan pejzaž - objasnio je Anđelković.

Anđelković u svojim radovima najčešće kombinuje akvarel, pastel i kineski tuš kao posebnu tehniku, za koju kaže da predstavlja sam vrh slikarstva.
Jedan od deset učesnika je i akademska slikarka Maja Bojić iz Prijedora.

- Nekada imam unaprijed isplanirano i zamišljeno kako bi to djelo trebalo da izgleda, ali često se desi promjena kao sada jer je ovo mjesto raj za umjetnike - istakla je Bojićeva te dodala da joj je izuzetna čast što učestvuje na koloniji u Gradišci.

Slikar Mladen Stajčić iz Gradiške redovni je učesnik gradiške likovne kolonije, gdje upravo najveću inspiraciju ima među hrastovima i jasenjem, ali ove godine je odlučio da koloniji podari sliku rijeke Save.

- Ovaj kraj je veoma inspirativan i gdje god se okrenete naći ćete novi motiv za slikanje. Ko dođe jednom na ovo mjesto, obavezno dođe ponovo. Ipak, ove godine sam odlučio da naslikam jedan motiv naše ljepotice, rijeke Save - kazao je Stajčić. 

Organizator Likovne kolonije je Udruženje likovnih umjetnika Gradiške u saradnji sa Zavičajnim muzejem, Kulturnim centrom Gradiška, Turističkom organizacijom, a pokrovitelj je Gradska uprava Gradiška.
 

Učesnici 
Na 17. likovnoj koloniji u Gradišci ove godine učestvuju značajna imena likovnog stvaralaštva među kojima su: Miodrag i Mirjana Anđelković iz Niša, Emilija Boroja iz Novog Sada, Maja Bojić iz Prijedora, Sanja Umićević iz Novog Grada, Jelena Maleš iz Banjaluke, te Mile Sredojević, Mladen Stajčić, Ognjen Tepavčević i Aleksandar Obrenović iz Gradiške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana