Jevrejski kulturni centar Arie Livne u Banjaluci: Premijera kompozicije Zernь otvara koncert

Aleksandra Madžar
Jevrejski kulturni centar Arie Livne u Banjaluci: Premijera kompozicije Zernь otvara koncert

Banjaluka - Publiku očekuje raznovrstan program novonapisanih kompozicija upravo za Zagrebački ansambl flauta, od kojih smo neke praizvele u našoj protekloj sezoni "Tri godišnja doba".

Zadovoljstvo nam je predstaviti mogućnosti i raznolikosti savremene muzike pisane za veće ili manje formacije flauta, uključujući piccolo, alt flautu i bas flautu.

Ovim riječima za "Glas Srpske" umjetnički rukovodilac ansambla Renata Penezić najavila je njihov prvi koncert u Banjaluci, koji će biti održan večeras u 20 časova u Jevrejskom kulturnom centru "Arie Livne" u okviru manifestacije "Dani Vlade Miloševića". Zvuci flaute otvoriće nastup svjetskom premijerom kompozicije "Zernь" Damjana Jovičina, srpskog kompozitora koji živi i studira u Beogradu.

- Veliko nam je zadovoljstvo gostovati na takvoj manifestaciji bogatog programa i cijenjenih umjetnika. Zahvaljujemo vašem nadarenom mladom kompozitoru Davidu Mastikosi na pozivu - rekla je Renata.

Pored njihovog istinskog talenta i neobične pojave, kada na scenu izađe deset flautistkinja, njihovo postojanje je od velikog kulturnog značaja za muzičare na Balkanu. Flautistkinje svoj repertoar kroje od niza savremenih kompozicija čiji su autori kompozitori mlađe generacije od kojih je ovaj ansambl naručivao djela.

- Odlučili smo da publici ovaj put predstavimo kompozicije tri mlada srpska kompozitora Damjana Jovičina, Dragane Tabak i Davida Mastikose, kao i kompozicije hrvatskih autora Tibora Sirovice i Ivana Josipa Skendera - najavila je ona.

Zagrebački ansambl flauta, pored Renate Penezić, čine: Tamara Coha Mandić, Ana Batinica, Dijana Bistrović, Marija Esih, Jelena Geček, Katarina Horvat, Danijela Klarić Mimica, Ivana Vukojević i Marijana Bačelić.

Muzička misija

- Naša misija je promovisanje flaute i instrumenata srodnih flauti, a posebno nas veseli kada su u pitanju mladi kompozitori i kad sviramo za djecu i mlade na nekom od humanitarnih projekata. Jako je važno upoznavati mlade sa savremenom ozbiljnom muzikom i podsticati mlade profesionalce na stvaralaštvo na način da im svojim izvođenjima pružimo priliku da publika čuje i osjeti njihova djela - objasnila je Renata Penezić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana