Jejts - tvorac keltske duhovne ideologije

Srna
Jejts - tvorac keltske duhovne ideologije

BIJELjINA - Veliki irski pisac Vilijam Batler Jejts (1865-1939), dobitnik Nobelove nagrade za književnost, rođen je na današnji dan 1923. godine.

Njegova lirika je kosmopolitska, sa osloncem na helensku i romejsku (vizantijsku) simboliku, ali i duboko u vezi sa irskim tlom i keltskom tradicijom.

U mladosti je bio aktivni učesnik irskog nacionalno oslobodilačkog pokreta, inspirator “keltskog preporoda” i irske kulturne ideologije.

U pjesničkom razvoju je prošao kroz više faza (simbolističku, neoromantičarsku), da bi potkraj Prvog svjetskog rata dostigao zrelost pravog majstora, jednog od najvećih u cjelokupnoj književnosti na engleskom jeziku.

Uspio je da spoji sirovu snagu sa visokim intelektualnim refleksijama, tradicionalnost i neposrednu dnevnu angažovanost, pa je i sada uzor mnogim pjesnicima.

Pisao je i pozorišne komade u stihovima i prozi, sa temama iz keltske mitologije.

Najpoznatija Jejtsova djela su, kada je riječ o poeziji, “Vjetar u trci”, “Ostrvce na jezeru Inisfri” i “Toranj”. Od drama se izdvajaju “Grofica Ketlin”, “Suđena zemlja” i “Mačka i mjesec”, dok su najzapaženiji eseji “Keltski suton”, “Ideje dobra i zla”, “Sanjarenja o djetinjstvu i mladosti” i “Autobiografija”.




 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana