Jedinstvo, hor demonstrator

Aleksandra Madžar
Jedinstvo, hor demonstrator

Banjaluka - Talenat članova, tradicija hora koju čuvaju i godinama "brane" najvišim priznanjima, čvrsta i kreativna ruka dirigenta Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" uticali su na to da ova umjetnička cjelina bude rado viđen gost i učesnik na mnogobrojnim takmičenjima.

Ovaj put, članovi hora i njihov dirigent Nemanja Savić otputovali su u Bratislavu, gdje se do 12. jula održava profesionalno takmičenje horova, gdje će imati posebnu ulogu i zadatak.

Pored toga što je Saviću ukazana čast, jer je na ovo takmičenje pozvan kao jedan od članova žirija, Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" tokom svog boravka u Slovačkoj imaće zadatak da bude hor demonstrator na svojim nastupima.

- Takmičenje će se odvijati u Crkvi svetog Marka i u koncertnoj dvorani u samom centru Bratislave. Moć svojih glasova predstaviće više od desetak horova iz različitih evropskih zemalja, a "Jedinstvo" će na svakom od svojih nastupa interpretirati dio repertoara, kako duhovne, tako i svjetovne muzike - objasnio je Savić.

Zanimljivo je i to da će Savić ovaj put, voditi i muzičku radionicu, odnosno horski atelje u okviru kojeg će svi horovi učesnici izvoditi dvije kompozicije. Riječ je djelu upravo, Nemanje Savića, "Krajiške pjesme", dok je druga kompozicija iz opela Stevana Stojanovića Mokranjca.

- Godine 2007. mi smo pobijedili na ovom takmičenju, te je zbog toga uslijedio ovaj poziv - podsjetio je Savić.

Na pojedinačnim nastupima u Bratislavi, hor će se predstaviti izabranim djelima iz njihovog bogatog repertoara duhovne i svjetovne muzike, a kao solisti će nastupiti soprani Karolina Mihajlović i Biljana Kerkez.

- Očekujem da će svi biti na visini zadatka, kao i uvijek do sada, te da ćemo se predstaviti na najbolji način - dodao je Savić.

Nedavno je Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" održao koncertnu turneju u nekoliko gradova Švajcarske. Oni su u  Lucernu, Cirihu i Bernu održali pet cjelovečernjih koncerata, a publika uvijek u velikom broju posjeti njihove nastupe.

Poziv za Nju Džersi

Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" dobilo je svečani poziv iz mjesta Paterson u Nju Džersiju, gdje bi trebalo da nastupe u oktobru u okviru svečanosti hrama u Patersonu.

- Pored tog nastupa, pozvani smo da održimo koncerte u Bostonu i Njujorku. U toku su pripreme za realizaciju putovanja. Nadam se da ćemo uspjeti riješiti sve te stvari oko finansija, viza i da ćemo dobiti potrebnu podršku kako bismo predstavili Republiku Srpsku i našu tradiciju onako kako nam i dolikuje - rekao je Nemanja Savić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana