Javne rasprave spasavaju status teatra i umjetnika

Mirna Pijetlović Foto: A. Čavić
Javne rasprave spasavaju status teatra i umjetnika

Banjaluka - Nacrt zakona o pozorišnoj djelatnosti RS umjesto da bude čvrst temelj novom, odnosno izmijenjenom, već postojećem zakonu, koji će urediti pozorišnu djelatnost u korist onih koji su svoj život posvetili teatru i umjetnosti, izazvao je burne reakcije zbog velikog broja grešaka, nejasnoća i nedorečenosti koje bi i te kako mogle naštetiti, kako samoj upravi pozorišta, tako i samom statusu glumca.

Bura u vezi sa greškama u nacrtu koje se odnose na samo funkcionisanje umjetničkog savjeta teatra, na to da li i pod kojim uslovima glumci mogu raditi i u drugim teatrima, pa do toga ko odlučuje o repertoaru pozorišta, gdje bi se pojedini komadi mogli i cenzurisati, ne stišava se i dalje, pa je Ministarstvo prosvjete i kulture RS odlučilo da organizuje javne rasprave na kojima će dramski umjetnici i rukovodioci teatara RS predložiti koji je to najbolji način da manjkavosti budu otklonjene.

Prilikom izrade nacrta formirana je radna grupa koju su činili direktori profesionalnih pozorišta u RS, između ostalih, i Nenad Novaković i Predrag Bjelošević, direktori Narodnog i Dječijeg pozorišta RS, koji tvrde da konačan tekst Nacrta zakona o pozorišnoj djelatnosti sa predloženim izmjenama nisu dobili na uvid.

- Uputili smo primjedbe na radni tekst nacrta, međutim, ni pet odsto primjedbi nije uvršteno u nacrt koji je otišao pred poslanike u Narodnu skupštinu RS. Mi samo želimo da bude donesen kvalitetan zakon koji će biti sprovodljiv u praksi u interesu zaposlenih i scenske umjetnosti RS - kazao je Novaković.

Sa njim se složio i Bjelošević, koji je dodao da je neophodno precizno definisati dijelove nacrta poput onih o amaterskim pozorištima i njihovom djelovanju, kao i dio o pozorišnim muzejima "koji će kroz vrijeme biti svjedok postojanja i djelovanja jedne kulturne institucije".

Milica Kotur, vršilac dužnosti pomoćnika ministra za kulturu RS, kaže da je javna rasprava prilika da se čuju primjedbe na nacrt, a konstruktivne će, kaže, svakako prihvatiti i uvrstiti.

- Svjesni smo grešaka koje ćemo upravo javnim raspravama, koje će, pored ove u Banjaluci, još biti održane u Bijeljini i Trebinju, pokušati otkloniti i na kraju, za neka tri mjeseca, imati zakon koji će na realan način urediti oblast pozorišne djelatnosti - istakla je Koturova.

Glumac Narodnog pozorišta RS Ljubiša Savanović istakao je da ne želi da zakon o pozorišnoj djelatnosti doživi sudbinu onog o kinematografiji, koji je doprinio totalnom zapostavljanju i nerazvijanju ove oblasti u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana