Jasmina Nešković: Nagrada potvrdila kvalitet

Mirna Pijetlović
Jasmina Nešković: Nagrada potvrdila kvalitet

Bijeljina - U Bijeljini na “Majskim muzičkim svečanostima” osjećam se kao kod kuće i baš zato uvek imamo veliku odgovornost da se predstavimo kako dolikuje, a nagrade su kao inicijalne kapisle, odnosno, daju nam krila da još više uzletimo ka vrhu.

 

Rekla je ovo za “Glas Srpske” dirigent Mješovitog hora “Sonja Marinković” iz Novog Sada Jasmina Nešković, koji je osvojio Gran pri na “Majskim muzičkim svečanostima” u Bijeljini, koje su završene u utorak.

- Nagrade daju smisao radu hora i podsticaj da idemo dalje. Kada pogledate u vitrini sve medalje koje ste osvojili, dobijete potvrdu za sav trud koji ste uložili - kazala je Neškovićeva.

Ovo je samo jedna u nizu nagrada ovog uspješnog hora, koji je nastupao na značajnim festivalima u Srbiji, Republici Srpskoj, ali i Rusiji, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Mađarskoj, Grčkoj i drugim zemljama.

- Imali smo jako zahtevan repertoar, koji je obuhvatao dela kompozitora iz doba renesanse, pa sve do atraktivnih savremenih kompozitora. Publika je sjajno reagovala, a moram da istaknem da su simpatije obostrane - istakla je Neškovićeva.

Dodala je da je festival, kao i svake godine do sada, organizovan na visokom nivou, te da je konkurencija bila izuzetno jaka.

Kada je u pitanju stanje i status horske muzike danas, Neškovićeva ističe da “treba da budemo srećni što se uopšte neguje horska muzika u ovim teškim vremenima”.

- Izuzetno malo se posvećuje pažnja horskoj muzici, a činjenica je da mi svaki put na izuzetan način, u kojoj god državi da gostujemo, predstavljamo državu iz koje dolazimo. Pre je državi bilo na ponos da hor negde otputuje i da je sa dostojanstvom predstavlja. Danas to, nažalost, nije slučaj - opominje Neškovićeva.

Ono što dalje planira ovaj hor je učešće na festivalu u Bugarskoj, gdje će izvesti poseban repertoar posvećen eminentnim srpskim kompozitorima, među kojima je izdvojila Stevana S. Mokranjca.

Festival

Tradicionalnim nastupom hora “Srbadija” na obilježavanju slave manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini, u utorak su svečano završene “Majske muzičke svečanosti”, koje su ove godine okupile 42 hora iz regiona. Umjetnički direktor festivala Desanka Trakilović ocijenila je da je ovogodišnji horski festival bio sjajan i da se posebno raduje zbog sve većeg učešća dječijih horova na ovoj manifestaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana