Jasenovac najveća rana srpskog naroda

Srna
Foto: agencije

PRIJEDOR - Dokumentarna izložba "Genocid se ne zaboravlja: Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945" otvorena večeras u Prijedoru, a jedan od autora izložbe Jovo Zorić istakao je da je Jasenovac najveća rana srpskog naroda.

Zorić, koji je profesor istorije, izjavio je da se istorijska sekcija Ugostiteljsko-ekonomske škole, u kojoj je izložba otvorena, svake godine trudi da obilježi proboj jasenovačkih logoraša i da je to ove godine izložba dokumentarno-istorijske građe.

"Jasenovac je najveća rana srpskog naroda i mi nastojimo da generacije koje dolaze znaju šta se desilo i da oni isto to prenose na generacije koje budu dolazile jer naraštaji moraju da znaju kako se ta tragična istorija kroz koju smo prošli u Drugom svjetskom ratu ne bi ponovila", poručio je Zorić.

On je dodao da je logor u Jasenovcu bio otvoren 1.217 dana i da su se logoraši isto toliko dana nadali da će ih neko osloboditi.

"Partizansi pokret je 1943. godine imao pola miliona boraca, imali su 50 divizija ali nisu smogli snage da oslobode Jasenovac. I tek 22. aprila 1945. godine sami logoraši su se organizovali i na kraju je njih 91 preživio", rekao je Zorić, ističući da je godinama unazad bilo preživjelih logoraša koji su u školi redovno na istorijskim časovima govorili o strahotama u Jasenovcu.

On je dodao i da su im partneri u organizaciji izložbe bili Muzej žrtava genocida u Beogradu koji im je izašao u susret i poslao sve tražene materijale, te Spomen područje Donja Gradina i Muzej Kozare u Prijedoru, a koristili su i građu profesora Gideona Grajfa "Jasenovac - Aušvic Balkana".

Direktor škole Dražena Mršić izjavila je da je izložba njihov skromni doprinos danu sjećanja na žrtve jasenovačkog zločina.

"Namjera nam je bila da našu djecu osvijestimo jer njihovo znanje o Jasenovcu jeste da je to masovno stradanje Srba, Jevreja i Roma , a nisu u stvari svjesni monstruoznosti tog zločina. Mi smo željeli da našim učenicima ukažemo o kakvim zločinima je riječ, a tokom pripreme smo se odlučili da izložbu otvorimo i za građane i za sve učenike drugih osnovnih i srednjih škola u gradu", izjavila je novinarima Mršićeva.

Ona je pozvala sve učenike prijedorskih škola da od sutra pa do srijede 26. aprila u vremenu od 10.00 do 14.00 časova posjete ovu izložbu u prostorijama Ugostiteljsko-ekonomske škole. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana