Izložbu posvećenu Milici Babić prenose u Herceg Novi

Srna
Foto: Srna

ŠAMAC- Direktor "Herceg Fest" iz Herceg Novog Gordana Porobić Krcanović rekla je da su planirali da izložbu posvećenu Milici Babić, supruzi Ive Andrića, koja je otvorena u Šamcu, prenesu u Andrićevu kuću u Herceg Novom.

"Došli smo u Šamac na Festival Milica i ova posjeta je početak zajedničke saradnje na planu kulture sa Centrom za kulturu u Šamcu", rekla je Krcanovićeva.

Saradnja u oblasti kulture bila je tema razgovora Krcanovićeve i načelnika opštine Šamac Đorđa Milićevića.

"Dogovorili smo da se sastanu načelnik opštine Šamac i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi i da saradnju, pored Festivala Milica proširimo i na neke druge obasti", rekao je Milićević.

On je ukazao na važnost da se kroz održavanje Festivala "Milica" na kulturnom nivou uvezuje Narodno pozorište iz Beograda sa centrima za kulturu iz Herceg Novog i Šamca.

"Riječ je o kulturnom projektu koji uvezuje tri zemlje u kojima srpski narod ima jedinstven kulturni prostor Republike Srpske, Srbija i Crna Gora", rekao je Milićević.

Direktor Centra za kulturu u Šamcu Milanka Blagojević rekla je Srni da je Milica Babić, rođena Šamčanka, radni vijek provela u Narodnom pozorištu u Beogradu kao kostimograf, a kada je Ivo Andrić primio Nobelovu nagradu napravili su kuću u Herceg Novom i tamo živjeli, gdje je ona i umrla.

"Od te njihove kuće danas je napravljen muzej u kome se njeguje sjećanje na život Milice i Ive Andrića u Herceg Novom", rekla je Blagojevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana