Izložbom slika “Moja ćirilica” otvoren Međunarodni sajam knjiga u Podgorici

Srna
Foto: vijesti.me

PODGORICA - Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja večeras je otvoren izložbom slika “Moja ćirilica” autora Olgice Stefanović.

Izložbu, koju je priredila Narodna biblioteka Budve, svečano je otvorio Aleksandar Jerkov koji je naglasio da se godinama brinu o ćirilici i staraju da se ćirilična riječ čuje, razumije i vidi.

“Jedna biblioteka i jedna umjetnica pronašli su način da ponovo ožive ljepotu tih slova da nas podsjete na one divne minijature, inicijale, kapitale koji su krasili najljepše rukopise koji su ikada nastajali i da vas iznenadim najistrajnije”, naveo je Jerkov.

On je objasnio da je jednom prilikom razgovarao sa kolegom iz Getingena, koji je evropski stručnjak za digitalizaciju, koji mu je rekao da ćirilicu treba oštampati na papiru, jer je to jedino pouzdano, trajno.

“Kada pogledamo naše stare knjige, rukopise i bunabule i kada vidite ljepotu tih slova i njihovu radost, onda ovo vidite da je ovo jedno obnavljanje kulture čuvanja uspomena i pamćenja, kulture života i jedne, a to u Crnoj Gori mora da bude jasno rečeno, kulture demokratije.

On je naveo da se u toj kulturi ne skidaju ćirilični natpisi tokom noći nego se puštaju ljudi da budu ono što jesu.

Ovogodišnji jubilarni 15. sajam knjiga, koji će trajati do ponedjeljka, 4. oktobra, svečano je otvorio dramski pisac i autor književnih djela za djecu Dejan Aleksić.

“Budući da živimo u vremenu koje otvara paradoks Pandorine kutije u smislu da su znanje i knjiga dostupniji nego ikada, a zapravo često se postavlja pitanje ima li knjiga, u ovoj formi u kojoj je poznajemo vijekovima budućnost pred najezdama novih medija, savremenih tehnologija i digitalne stvarnosti”, rekao je Aleksić.

Sajam je okupio brojne domaće i inostrane izlagače, a zemlja gost sajma ove godine je BiH.

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, nakon jednogodišnje pauze, organizuje izdavačka kuća “Nova knjiga”, glavni pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, a ulaz je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana