Izložbe vode do Noći muzeja

Aleksandra Madžar
Izložbe vode do Noći muzeja

Banjaluka - Muzej Republike Srpske najavio je bogat godišnji program, kao i učešće na ovogodišnjoj međunarodnoj manifestaciji "Noć muzeja".

Muzejski radnici iz različitih odjeljenja predstavili su svoje projekte na pres-konferenciji održanoj juče u ovoj instituciji kulture.

Direktor Muzeja Republike Srpske Nada Puvačić istakla je da je nacionalni muzej dobio poziv za gostovanje u Parizu.

- U junu se održava Karneval slovenskih kultura i to je prvi put da BiH i Muzej RS učestvuju na ovoj manifestaciji - kazala je Puvačićeva.

Interesantnu izložbu "Kameni svijet ledenog doba", koja će biti otvorena 23. aprila u 19 časova u Muzeju RS, pripremila je i kustos arheolog Ivana Pandžić. Tim pedagoške muzejske službe priprema manifestaciju "Proljeće u muzeju". Dogovoreni su i termini i način rada sa polaznicima škole grnčarstva "Oblik" koju će u Muzeju voditi akademski slikar i keramičar Sonja Bikić.

I ove godine Banjalučani će 17. maja imati priliku da uživaju i učestvuju u raznovrsnom programu "Noći muzeja". Dokumentarista Muzeja RS Nikola Zagorac, koji je koordinator ovogodišnje manifestacije, dodaje da su učesnici djeca predškolskog uzrasta, osnovne škole, srednje škole, kao i studenti banjalučke Akademije umjetnosti.

- Pošto se dan kasnije, 18. maja, održava i Svjetski dan muzeja, ove godine tema je "Muzejske kolekcije stvaraju konekcije". Već smo stupili u kontakt sa građanima koji imaju neke svoje privatne kolekcije i biće u prilici da ih predstave - kaže Zagorac.

 U saradnji sa Poštama Srpske, kako je rekao Zagorac, organizovali su akciju preko koje svi posjetioci mogu besplatno da pošalju razglednicu sa motivima "Noći muzeja" na koju god požele adresu.

Otvaranje izložbe "Prvi svjetski rat" na kojoj rade muzejski saradnik Milica Radojčić i viši kustos istoričar Janko Vračar najavljeno je za kraj juna. Prirodnjačko odjeljenje Muzeja priprema postavku "Ljekovito i otrovno bilje". Knjiga "Narodni bukvar" autora višeg kustosa etnologa Vladimira Đukanovića biće promovisana krajem aprila.

Tribina

- Tribina "Prvi svjetski rat - uzroci i posljedice" biće održana 15. aprila u 19 časova, a učestvovaće tri istoričara iz Beograda, kao i istoričar iz Muzeja RS Janko Vračar - kaže Nada Puvačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana