Izložbe, filmovi i poezija za istorijski jubilej

Cvija Mrkonjić
Izložbe, filmovi i poezija za istorijski jubilej

Banjaluka - Različite postavke, filmske projekcije i stihovi dio su programa koji su institucije kulture i umjetnici iz Republike Srpske organizovali povodom stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata.

Izložba "Veliki rat 1914 - Srpske zemlje i Evropa u prvoj godini rata", koju su priredili muzejski savjetnik Milica Radojčić i viši kustos Janko Vračar, otvorena je u četvrtak uveče u prepunom Muzeju Republike Srpske u Banjaluci u prisustvu brojnih ličnosti iz javnog i kulturnog života RS.

Postavku, koju čini nekoliko cjelina predstavljenih fotografijom, dokumentom i predmetom, zvanično je otvorio predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić.

- Nevjerovatne su sličnosti između današnjeg vremena i onog otprije sto godina. I danas je front u Ukrajini, a iako nije svjetski sukob, ona je linija podjele svjetskih sila. BiH je i dalje međunarodni protektorat. Balkan je i danas pun podjela, a mi smo opet predvorje Evrope - kazao je Radojičić na otvaranju ističući da je zbog budućih generacija veoma važno podsjećanje na događaje iz 1914. godine.

Jedan od autora izložbe, viši kustos Janko Vračar kaže da su željeli da preko postavke predstave najvažnija dešavanja iz Prvog svjetskog rata.

 - Nastojali smo da prikažemo da su Njemačka i Austrougarska najodgovornije za izbijanje rata, a izložbu smo dugo i temeljno pripremali, više od godinu. Posjetioci mogu pogledati pješadijsko naoružanje iz tog perioda i replike uniformi - kazao je Vračar.

Asistent na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Banjaluci Borivoje Milošević naglašava da izložba ima višestruki značaj, jer govori o jednom od najvažnijih događaja u istoriji.

- Prvi svjetski rat je promijenio kartu Evrope. U njemu je učestvovalo 36 zemalja, a kao posljedicu je imao pustoš i brojne žrtve. U istoriju je poslao četiri carstva i četiri dinastije - podsjetio je Milošević uz napomenu da je Srbija u to vrijeme izgubila gotovo trećinu stanovništva.

Postavku čini nekoliko cjelina: Uvod (od Berlinskog kongresa 1878. do atentata u Sarajevu 1914); Sarajevski atentat; Julska kriza; Početak rata i planovi zaraćenih strana; Ratne operacije u Srbiji 1914. (naoružanje i oprema srpske vojske, Cerska bitka, bitka na Drini, Kolubarska bitka, Niška deklaracija, austrougarski teror nad srpskim narodom)...

Otvaranje izložbe uveličao je nastup prve harmonike RS, BiH i svijeta Radovana Ivanovića i izvođenje kompozicije "Tamo daleko". Direktor Muzeja RS Nada Puvačić podsjeća da je ova pjesma nastala na Krfu 1916. i da je okarakterisana kao himna solunskih ratnika.

- Ništa tako duboko nije iskazalo patnju srpskog vojnika kao ova pjesma - smatra Puvačićeva.

Izložba je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a realizovana je u saradnji sa Istorijskim muzejom Srbije, Vojnim muzejom u Beogradu i Arhivom RS u Banjaluci. Svi koji žele mogu pogledati izložbu do decembra.

I Kinoteka RS obilježava ovaj značajan istorijski jubilej, a tim povodom je u Istočnom Sarajevu organizovala specijalan program naziva "U kontekstu". Manifestacija obuhvata izložbu "Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu", kao i projekcije dokumentarnih i igranih filmova o Velikom ratu, a traje do 30. juna u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom iz Beograda.

Banjalučki književnik Ranko Pavlović dao je svoj doprinos jubileju napisavši pjesmu posvećenu Gavrilu Principu.

U Vladičanskom dvoru u Mostaru u četvrtak uveče otvorena je izložba arhivske građe "Mlada Bosna i Sarajevski atentat", koju je priredio Arhiv Republike Srpske u saradnji sa mostarskim odborom Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta".

- Ova izložba je značajna, jer na pravi način osvjetljava istorijske činjenice i ulogu "Mlade Bosne", Gavrila Principa i srpskog naroda - rekao je mostarski paroh Radivoje Krulj otvarajući postavku.

Naglašava da je svaki rat veliko zlo i izražava nadu da će ova izložba doprinijeti pomirenju među ljudima.

Direktor Arhiva RS Dušan Popović kaže da atentat na Franca Ferdinanda 100 godina zaokuplja pažnju javnosti.

- Nekima su ova dokumenta trn u oku, ali mi želimo da svijetu pokažemo istinu o Sarajevskom atentatu - naglasio je Popović.

Pomoćnik direktora Arhiva RS Bojan Stojnić, koji je autor izložbe, kazao je na otvaranju da je Sarajevski atentat bio veliki događaj i povod Velikom ratu, ali ne i uzrok rata, kako to neki žele da prikažu.

Predsjednik mostarskog odbora "Prosvjete" Branislav Rajković ističe da im je velika čast što su domaćini ove postavke koju čini 50 panoa.

"Maksim"

Kao jedan od zanimljivih eksponata koji se može vidjeti na izložbi "Veliki rat 1914 - Srpske zemlje i Evropa u prvoj godini rata" jeste ruski teški mitraljez "maksim".

- Na osnovu njega nastala je čuvena izreka "Lupa kao maksim po diviziji" - kazao je Janko Vračar.

 

Pucanj u srce vijeka

 

Principovom snu

Iz srca u oblaku,

iz oka u visini koja nema dna,

iz sna što ni u svom snu

ne može usniti,

s periferije Carevine,

iz zjenice ljetnog dana,

vidovdanskog,

s obale rječice koja od Postanja

ne zna šta je mir,

odjeknuo pucanj.

 

Metak pogodio

nezasita usta Monarhije,

zario se u grudi ohole Evrope,

posestrime boginje koju su

i od nje same otimali.

 

I rasprsnuo se

u srcu jednog vijeka.

 

Odjek tog pucnja

i sad potresa (li) planine.(?)

 

A mladić je samo tražio

srce u oblaku,

oko u nespoznajnim visinama,

san u svome snu.

I mjesto u vijeku kome je pripadao.

 

Ranko Pavlović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana