Izložba Željka Opačka od 23. juna u Trebinju

M.M.
Foto: MSURS

TREBINjE - Izložba Poklon-zbirka Željka Opačka "Bunt i sloboda" izložbeni projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske biće otvorena 23. juna u 20 časova u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Opačak je zbirku darovao MSURS povodom obilježavanja pedesetogodišnjeg jubileja ove institucije prošle godine.

Obimna Poklon-zbirka Željka Opačka obuhvata 1533 djela, koja su nastala tokom osamdesetih godina prošlog vijeka. Sastoji se od 106 slika (ulja na platnu i akrilika na platnu, tekstilu i lesonitu), 1302 crteža (kombinovanih tehnika na papiru), 45 kolaža, 4 pastela i 76 grafika.

Kustos izložbe je Žana Vukičević, viša kustoskinja Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

- Izložba obuhvata rani period Opačkovog dosadašnjeg plodnog stvaralaštva – od studentskih eksperimenata na početku osamdesetih, pa do formiranja specifičnog slikarskog jezika naglašene gestualnosti, fakturnosti i kolorita koji dolazi do izražaja sredinom decenije. Ona omogućava novi pogled na umjetničke pojave u Banjaluci tokom devete decenije prošlog vijeka, a po svojim idejnim i formalno-stilskim osobenostima može funkcionisati i kao dragocjen reprezent ukupne kulturne klime tog vremena, koju je obilježila izuzetna stvaralačka kreativnost i imaginacija, kao i izrazit medijski i lingvistički pluralizam – zabilježila je u katalogu izložbe kustoskinja izložbe i viša kustoskinja Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Žana Vukičević.
Izložba će biti otvorena 21. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana