Izložba „Volare” Bose Ostić otvorena u Banjaluci

Milanka Mitrić
Foto: B. Brezo

BANjALUKA – Izložba “Volare” akademske slikarke Bose Ostić, kojom je ova autorka javnosti predstavila djela nastala u procesu istraživanja za svoj master rad na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, otvorena je večeras u kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

Izložbom je predstavljeno njeno vlastito istraživanje i traganje za nebeskim daljinama i oblacima. Njeno istraživanje fenomena visine, oblaka/oblika, leta, atmosfere, rizika/različitosti i emocija pretočeno je u umjetnička djela, izražena kroz različite objekte, skulpture ili instalacije, što je dovelo do otkrivanja novih fenomena, kao što su pokret i svjetlost.

- Do samog koncepta izložbe sam došla krajem četvrte akademske godine, kada sam počela da istražujem oblake, kada su me oni, u stvari i zainteresovali i kada sam shvatila da se ne pronalazim u klasičnoj, tradicionalnoj slici, nego imam želju da izađem iz standardnog formata i da uradim nešto drugačije. To je bila prekretnica u radu, gdje sam ja u stvari u svoje slike uvela vještačko, tj. neonsko osvjetljenje i slika za mene više nije slika, već postaje instalacija - rekla je Ostićeva na otvaranju izložbe na kojoj su glavni motivi nebo i oblaci.

Njena prva samostalna izložba, realizovana prije dvije godine u Banskom dvoru nosila je isti naziv, a kako je ova umjetnica objasnila, to je bio tek početak istraživanja, koje je predstavljeno kroz njene druge izložbe.

Ova izložba je njena sedma izložba po redu, i u stvari označava kraj njenog master istraživanja koje je trajalo dvije godine.

- Za ove dvije godine došla sam do jednog ličnog, spoznajnog saznanja i mogu da kažem da sam kompletirala svoj rukopis u smislu šta želim dalje da radim. Istražila sam slike, objekte, skulpture, a tu su i crteži, kao i prostorne instalacije, tako da će neka buduća serija slika biti nešto sa neonskim osvjetljenjem i svjetlom – objasnila je Ostićeva i najavila da već za iduću godinu priprema nekoliko izložbi.

Govoreći o njenim djelima, dr Siniša Vidaković istakao je da Ostićeva sa letom kreće u providnu i neprovidnu stvaralačku neizvjesnost nikada ne dolazeći do kraja, gdje bi je čekao apsolut i nešto što ima oznaku klasične slike.

- Sama umjetnica kaže da je njen „rad satkan od unutrašnjih komešanja koji za nekog ostaje enigma, individualna, strana i daleka baš kao i njeni polazni motivi – nebo i oblaci”. Upravo u ovom svjedočenju, koje je istovremeno i jasna samospoznaja stvaralačkog i idejnog procesa, Bosiljka Ostić nam predočava moguće strukture misaonih i životnih interakcija sa našim težnjama i postojanjem – navodi Vidaković i dodaje da su su njena djela tek tragovi koji učestvuju u emancipaciji jedne ideje kojom označava svoju egzistenciju i položaj u novim umjetničkim praksama.

Bosiljka Ostić diplomirala je slikarstvo 2020. godine na Akademiji umjetnosti Univerziteta Banjaluci, u klasi Radoslava Tadića, pod čijim mentorstvom je nastavila master studije. Do sada je realizovala nekoliko samostalnih i kolektivnih izložbi. Dobitnica je brojnih nagrada za svoj rad. Samostalne izložbe koje je realizovala su “Volare” (Banjaluka, 2020),  “Tamo” (Gradiška, 2021), “Oblaci/oblici” (Doboj, Trebinje i Pančevo, 2021/2022) i “Polja” (Vranje, 2022).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana