Izložba "Volare" Bose Ostić od večeras u Banjaluci: Istraživanje nebeskih daljina

M. M.
Izložba "Volare" Bose Ostić od večeras u Banjaluci: Istraživanje nebeskih daljina

BANjALUKA – Izložba "Volare" akademske slikarke Bose Ostić večeras će biti otvorena u Kamenoj kući tvrđave Kastel.

Kako umjetnica navodi, "Volare" predstavlja sopstveno istraživanje i traganje za nebeskim daljinama, kao i onim što se nalazi na nebu, u nebu i ispred neba, a to su oblaci.

- Naziv objedinjuje moje interesovanje za fenomene oblaka/oblika, leta, atmosfere, rizika/različitosti, emocija... Istraživanje me vodi do novih fenomena, kao što su pokret i svjetlost, koji se pojavljuju na mojim slikama i koji su postali sastavni dio mog rada. Odlazeći dalje od vidljivog, svjetlost na slikama predstavljena je kao instalacija na slikarskom platnu. Ta svjetlost poprima eskapističku ulogu, potpuno ličnu, ponekad stranu i daleku, a opet moju. Tok misli pokreće mi tijelo na djelovanje u kojem istražujem sve što mi se učini da je potrebno istražiti - navodi ova umjetnica.

Prema tumačenju dr Siniše Vidakovića, umjetnica s letom kreće u providnu i neprovidnu stvaralačku neizvjesnost i nikada ne dolazi do kraja, gdje bi je sačekao odgovor kao apsolut njenih istraživanja na polju artističke i dekonstruisane realnosti.

- Sama umjetnica kaže da je njen "rad satkan od unutrašnjih komešanja koji za nekog ostaje enigma, individualna, strana i daleka baš kao i njeni polazni motivi – nebo i oblaci". Upravo u ovom svjedočenju, koje je istovremeno i jasna samospoznaja stvaralačkog i idejnog procesa, Bosiljka Ostić nam predočava moguće strukture misaonih i životnih interakcija sa našim težnjama i postojanjem. Život i njegovo trajanje u kosmosu koji kroz različite oblike prepoznatljivog i fikcije čini umjetnost tako bremenitom i vitalnom - bilježi on.

Izložba će biti otvorena u 19 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana