Izložba ulične fotografije u Trebinju: Moć trenutka zabilježenog na ulici

Ratomir Mijanović
Izložba ulične fotografije u Trebinju: Moć trenutka zabilježenog na ulici

TREBINjE - Izložba ulične fotografije, koju čini 86 radova, privukla je veliku pažnju zaljubljenika u fotografiju u Galeriji kulturnog centra Trebinje.

Ova zanimljiva postavka otvorena je u srijedu uveče u organizaciji Foto-kino kluba Trebinje, a u saradnji sa kreativnom medija konferencijom PDP (Print Design Photography) iz Novog Sada. Tema ovogodišnjeg fotografskog konkursa bila je ulična fotografija, a na njoj su sa svojim radovima učestvovala i dva člana trebinjskog kluba, Jovan Vidaković i Ninoslav Ilić.

Ilić je svojom serijom fotografija "Bečlije" osvojio prvu nagradu.

- Serija fotografija "Bečlije" je pokušaj da iz pozicije autsajdera uhvatim suštinu grada, trenutak na jedan način koji nije tako klasičan, što se tiče tehnike, kadriranja i same kompozicije - kazao je Ilić.

Objasnio je da ulična fotografija šalje mnogostruku poruku, pokazuje informativni, komični ili kritički karakter fotografije, te kompleksnost jednog trenutka koji se desi na ulici.

- Ulična fotografija je takođe vrlo zahtjevan medij fotografskog izražaja, ali umjetniku pruža mogućnost da se iskaže - dodaje ovaj umjetnik.

Programski direktor PDP konferencije Dajana Vukajlija kaže da je ova izložba proizvod konkursa koji je bio raspisan u okviru 7. PDP konferencije, u saradnji sa kolektivom Ulice fotografija iz Novog Sada.

- PDP (Print Design Photography) je međunarodna konferencija kreativnih medija na kojoj se održava serija predavanja renomiranih autora i stručnjaka iz različitih kreativnih oblasti. Cilj ove izložbe je promovisanje i afirmacija mladih autora iz regiona - navela je Vukajlija.

Predavanje

Prije otvaranja izložbe predstavnici PDP kreativne medija konferencije su u prostorijama Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju održali predavanje iz oblasti vizuelne komunikacije. Predstavili su rad svojih organizacija i prezentovali mogućnosti učestvovanja na njihovim manifestacijama, a prikazani su i najuspješniji radovi dizajna plakata ovogodišnje kreativne konferencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana