Izložba “U velikom formatu” od večeras u Galeriji ANURS-a: Pogled na slikarstvo 20. vijeka

I. B.
Izložba “U velikom formatu” od večeras u Galeriji ANURS-a: Pogled na slikarstvo 20. vijeka

BANjALUKA - Izložba “U velikom formatu” autorke Jelene Mežinski Milovanović biće otvorena večeras od 18 časova u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske. Ovom postavkom ANURS obilježava 30 godina rada, ali i započinje međugalerijsku saradnju sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti iz Beograda.

Publika će do 19. novembra moći da vidi djela najznačajnijih srpskih autora druge polovine 20. vijeka: Lubarde, Veličkovića, Popovića, Reljića, Omčikusa, Srbinovića, Milosavljevića, Čelebonovića i Mihailovića.

- Slike se kreću od portreta violinistkinje Marije Mihailović u punoj visini, preko Omčikusovog pogleda na Crmnicu. Zatim do izobilja monumentalne mrtve prirode Čelebonovića iz sredine šeste decenije Milosavljevićeve i Reljićeve inspiracije literaturom iz sedme decenije, Lubardinih i Mihailovićevih varijacija na temu nacionalne istorije, preko osobene postenformelovske njujorške “muze” Miće Popovića, Veličkovićevih pretećih prostora i junaka Srbinovićeve lirske poetike, do Omčikusove pogrebne povorke iz 1980 - saopštili su iz ANURS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana