Izložba u susret Noći muzeja

Aleksandra Madžar
Izložba u susret Noći muzeja

Banjaluka - Izložba “Mogu biti gadno strpljiv/a” otvorena je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci u prisustvu brojnih ljubitelja umjetnosti i ličnosti iz kulturnog i javnog života RS.

Postavka grafika, fotografija i video-zapisa trinaest domaćih umjetnika, koja je otvorena u utorak uveče u Muzeju savremene umjetnosti RS, predstavlja presjek onoga što se dešavalo na umjetničkoj sceni Srpske u posljednjih pet godina.

Postavku “Mogu biti gadno strpljiv/a” otvorio je ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija.

- Ovom izložbom, kao i prisustvom na sajmovima knjiga, polako ulazimo u evropsku i svjetsku umjetničku scenu, a Muzej savremene umjetnosti RS odlična je odskočna daska mladima iz Srpske, da svojim darom i znanjem pokažu da mladost može nositi i pokazivati svijetu kulturna dostignuća - istakao je Mutabdžija.

Nova postavka je i dio programa međunarodne “Noći muzeja” koja će biti obilježena u subotu, 18. maja.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Ljiljana Labović-Marinković podsjetila je da su se mladi umjetnici predstavili ovom izložbom i u Beogradu i Sarajevu.

- Izložba obuhvata radove 13 umjetnika, a jedan od njih je Mladen Miljanović, koji će predstavljati BiH na Venecijanskom bijenalu 30. maja - kazala je Labović-Marinković.

Selektor izložbe Predrag Terzić objasnio je da posjetioci imaju priliku da jasno vide ono što se dešavalo na srpskoj umjetničkoj sceni.

 - Voleo bih da posle deset godina napravimo presek šta je bilo sa ljudima koji su igrali za tim “Mogu biti gadno strpljiv/a”, gde su i šta rade, jer sve su to mlade nade naše umetnosti - rekao je Terzić.

Ljubitelji umjetnosti imaće priliku da u Muzeju do 14. juna pogledaju radove Borjane Mrđa, Irene Sladoja, Viktorije Banda, Mile Paniš, Radenka Milaka, Mladena Miljanovića, Slobodana Vidovića i Igora Bošnjaka. Svoje radove predstavili su i stvaraoci iz grupe “Tač.ka”, Mladen Bundalo, Nemanja Čađo, Dajan Špirić i Dragan Inđić.

Izložba je realizovana uz pomoć Centra za vizuelne komunikacije “Protok”, Doma omladine Beograd, Muzeja savremene umjetnosti RS, kao i pozorišnog festivala MESS iz Sarajeva.

Tradicija i tranzicija

- Tema izložbe “Mogu biti gadno strpljiv/a” oslikava društvo i društvene prilike u kojima živimo, ali i činjenicu da svi umjetnici koji stvaraju u BiH moraju imati dozu strpljivosti i upornosti da bi nešto postigli. Predstavila sam se video-radom “Ne sjećam se da bih mogla da vam kažem” koji preispituje tradiciju i tranziciju, novo vrijeme u kojem živimo i kako se ono odnosi prema tradiciju - kaže akademski slikar Borjana Mrđa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana