Izložba u čast Nikole Tesle

Agencije
Izložba u čast Nikole Tesle

Beograd - Izložba “70 godina od smrti Nikole Tesle”, koja obuhvata malo poznata dokumenta o sahrani velikog naučnika, prenosu njegove zaostavštine iz Njujorka u Beograd i formiranju i prvim danima Muzeja Nikole Tesle, otvorena je u toj ustanovi, javlja Tanjug.

Direktor Muzeja Nikole Tesle Vladimir Jelenković objasnio je da, za razliku od svih dosadašnjih izložbi koje su se zasnivale na Teslinoj zaostavštini, postavku “70 godina od smrti Nikole Tesle” čine dokumenta iz muzejskog fonda nastala poslije smrti naučnika.

Kaže da je ovo prilika da se vidi kako je izgledala sahrana, opijelo i posebna straža koja je bila prisutna na sahrani, ali i ko se sve upisao u knjigu žalosti od velikana i vjerodostojnika onog vremena, pa sve do običnih ljudi.

- U knjigu žalosti upisala se i supruga predsednika SAD Elenora Ruzvelt, ali i ima jedna posebna izjava saučešća koju piše zastupnik Josifa Visarionoviča Staljina na engleskom jeziku, gde veliča Teslu kao jednog od najvećih naučnika svih vremena - rekao je Jelenković.

Autorka izložbe Milica Kesler precizirala je da postavka u Muzeju Nikole Tesle prati šta se dešavalo sa zaostavštinom velikog naučnika tokom 15 godina poslije njegove smrti - od trenutka kada je preminuo, 7. januara 1943. godine u hotelu “Njujorker”, do 1957. godine kada je urna sa Teslinim posmrtnim pepelom donesena u Beograd.

Podsjetila je da je Teslinu zaostavštinu naslijedio njegov nećak Sava Kosanović i prebacio je u Beograd 1952. godine, dok je urnu u Beograd 1957. donijela Kosanovićeva lična sekretarica Šarlota Mužar.

Govoreći o značajnim podacima obuhvaćenim postavkom, Keslerova je rekla da je komemorativna sjednica održana 10. januara 1943. i da je komemorativni govor održao njujorški gradonačelnik Fjorel Lagvardije, a prenosio Radio Njujork.

Njujork

Vladimir Jelenković kaže da će izložba vjerovatno biti postavljena u Muzeju Nikole Tesle do kraja godine. Najavio je i da će izložba “Teslin čudesni svet elektriciteta” 10. jula biti otvorena u Holu nauke u Njujorku. Pregovara se da se ista izložba organizuje i u elektrani na Nijagari.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana