Izložba Tadije Janičića u MSURS: Iskrivljena slika u ogledalu svakodnevice

Branislav Predojević
Izložba Tadije Janičića u MSURS: Iskrivljena slika u ogledalu svakodnevice

BANjALUKA - Izložba duhovitog naziva “Progoneee me tvoje oči” crnogorskog umjetnika Tadije Janičića, koja je realizovana u saradnji Narodnog muzeja Crne Gore i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske biće otvorena 18. jula od 20 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Na izložbi su predstavljene slike, crteži, reljefi, skulpture i objekti koje je umjetnik radio posljednjih nekoliko godina, a na kojima se bavi preispitivanjem kompleksnih relacija savremenog društva i života malog, marginalnog čovjeka kroz neobične, začudne narative.

Kustos izložbe je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, a kustos koordinator je Lana Pavlović, viši kustos MSURS.

Netipična izložba “Progoneee me tvoje oči” umjetnika Tadije predstavlja svojevrsno detektovanje neobičnih fenomena naše svakodnevice. Sam naziv je aludiranje na pjesmu Zdravka Čolića, čim se referiše na popularnu kulturu. Kao lajtmotiv u radovima pojavljuju se iskolačene očne jabučice koje se propinju, drsko zure i na kraju ostavljaju utisak da nekoga progone pa otuda i naziv ove zanimljive izložbe. Slikarske scene su često smještene u ambijente koji su izmišljeni i koji mogu biti bilo gdje.

Naglasak u radovima jeste na akterima, radnji, situaciji koja se često razrješava oblačićem sa tekstom, koji, posmatrač, u prvi mah, vođen zdravom logikom, nikada ne bi povezao sa naslikanom scenom. Kroz svoj umjetnički rad on briše granice između elitnog i marginalnog te svakoj temi pristupa duhovito i čini se bezbrižno. Tadija duhovito registruje, sagledava i subverzivno parodira društveni, socijalni i emocionalni kontekst savremenog društva. Zanimljivo je spomenuti i to da umjetnik vrlo vješto, u gotovo sve slike, ubacuje apsurdan tekst sa kojim se direktno nadovezuje na ironične tekstove srpskog konceptualnog umjetnika Raše Todosijevića.

Kustosa izložbe Ljiljana Karadžić navodi da se Tadija bavi preispitivanjem kompleksnih relacija savremenog društva i života malog, marginalnog čovjeka kroz neobične, začudne narative.

- Moralno posrnuće, emotivna ruiniranost, rialitizovana realnost, bizarni događaji, senzacionalizam, trivija, imperativni konzumerizam, nedovršena tranzicija, tragikomična raspolućenost između želja i mogućnosti, sveopšta poljuljanost svih normi ovoga svijeta teme su koje su u fokusu umjetnika. Takvu stvarnost Tadija, poput lucidnog hroničara/voajera, dekonstruiše subverzivnom afirmacijom i prevodi u umjetnička djela. Koristeći ironiju, autoironiju, paradoks, grotesku, očuđenje i apsurd kao najpodesnija sredstva u svojoj strategiji, umjetnik nam vraća u iskrivljenom ogledalu sliku svakodnevice. Tako prozaična svakodnevica u njegovim slikama postaje očuđena, urnebesno zabavna, infatilna, ali ispod tog nivoa doživljaja provijava oporost i dekadencija epskih razmjera - rekla je ona.

Izložba je realizovana kao rezultat nedavno potpisanog sporazuma o saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore, najznačajnijom muzejskom institucijom Crne Gore. Izložba će biti otvorena do 25. avgusta 2024. godine.

Biografija

Tadija Janičić je rođen u Nikšiću 1980. godine, a završio je osnovne i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Do sada je imao više od trideset samostalnih izložbi u Mađarskoj, Italiji Japanu, Švajcarskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Srbiji. Takođe učestvovao je na brojnim grupnim izložbama širom regiona i svijeta. Djela Tadije Janičića se nalaze u kolekcijama Narodnog muzeja Crne Gore, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Muzeja grada Novog Sada, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Telenor kolekciji i brojnim privatnim kolekcijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana