Izložba “Sutra je ponedeljak” Raše Todosijevića od sutra u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske

M. M.
Izložba “Sutra je ponedeljak” Raše Todosijevića od sutra u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske

BANjALUKA - Retrospektivna izložba “Sutra je ponedeljak” neoavangardnog umjetnika Dragoljuba Raše Todosijevića biće otvorena danas u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Kako je saopšteno iz Muzeja savremene umjetnosti RS ova izložba pruža mogućnost sagledavanja značajne i obimne umjetničke prakse umjetnika Dragoljuba Raše Todosijevića i prezentuje radove iz nekih od njegovih ključnih serija, kao što su: “Dnevnik”, “Decision as Art” (Odluka kao umetnost), “Was Ist Kunst?” (Šta je umetnost?), “Gott Leibt die Serben” (Bog voli Srbe), “Fuxus Piano” (Fuxus klaviri) i drugi.

- Problemi i pitanja kojima se bavi autor su od sedamdesetih godina predstavljali tačke uporišta društvenog i umjetničkog konzervativizma, tradicionalizma i nacionalizma, koje je svojim umjetničkim djelovanjem činio vidljivim i podložnim osviješćenoj kritici - navode iz MSURS.

Izložba je prvi put predstavljena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, a zahvaljujući saradnji ovih ustanova ovo je prvi put da gostuje van granica Srbije. Kustos izložbe je muzejska savjetnica Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Sanja Kojić Mladenov, a kustos koordinator je viši kustos MSURS Mladen Banjac. Todosijević je karijeru započeo krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina, kao dio neformalne beogradske grupe konceptualnih umjetnika.

- Ova grupa je kroz svoju praksu učinila radikalan otklon od ideologije i prakse socijalističkog modernizma i uključila se u nove umjetničke tokove koji su nastajali i u tadašnjoj jugoslovenskoj, ali i na svjetskoj umjetničkoj sceni. Zajedno sa grupom umjetnika, kojima je pripadala, između ostalih i Marina Abramović, Todosijević je započeo istraživanje novih formi umjetničkog izražavanja, poput videa, instalacije, akcije, performansa, itd. i izgradio se u jednog od međunarodno najaktivnijih i najvažnijih umjetnika iz Srbije - saopšteno je iz MSURS o ovom umjetniku, koji je predstavljao Srbiju na 54. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji, izložbom “Svetlost i tama simbola”.

Izložba će biti otvorena u 20 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana