Izložba slika i promocija romana Jovana Spreme

Srna
Izložba slika i promocija romana Jovana Spreme

Prijedor - U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba “Slike i crteži” autora Jovana Spreme i predstavljen njegov roman “Suton Bosne”.

Kustos muzeja Aleksa Milić rekao je da je riječ o manjem izboru iz velikog slikarskog opusa Jovana Spreme koji je po obrazovanju bio istoričar.

“Bio je veliki ljubitelj i posmatrač slikarstva i u ovom malom izboru može da se napravi presjek - od njegovih prvih radova koji su bili pod uticajem različitih slikarskih pravaca impresionizma, pa do ekspresionizma i enformela”, naveo je Milić.

On je dodao da se pred prijedorskom publikom nalazi četrdesetak radova koje će moći vidjeti do 8. maja do kada će izložba biti otvorena.

Direktor Muzeja Zoran Radonjić rekao je da je, pored izložbe, organizovana i mala prijedorska promocija knjige “Suton Bosne” Jovana Spreme, budući da je ona promovisana još daleke 1997. godine.

“Roman je pisan od 1978. do 1981. godine, a koliko je djelo predskazanje tragičnih događaja u proteklom ratu, neka prosude sami čitaoci”, rekao je Radonjić.

On je dodao da je, formirajući svoj kredo na autentičnim izvorima umjetnosti i kao pisac i kao slikar, Jovan Spremo, koji je umro 2001. godine, stvorio književni i likovni opus antologijskog karaktera.

Supruga Jovana Spreme, Arifa, uz čiju pomoć su organizovani izložba i promocija knjige, istakla je da je impresionirana ovim događajem u Prijedoru i priključila se nepisanom pravilu Muzeja Kozare da, u ime autora, pokloni jedan njegov rad ovoj ustanovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana