Izložba slika "Duboki trag" Ljubomira Gajića u Banskom dvoru

Milanka Mitrić
Izložba slika "Duboki trag" Ljubomira Gajića u Banskom dvoru

BANjALUKA - Izložba radova "Duboki trag" akademskog slikara Ljubomira Gajića biće otvorena večeras u velikom izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra, a tom prilikom biće predstavljeno 50 djela.

Djela su nastajala u periodu od 2011. do 2016. godine, a većina ih ranije nije nigdje izlagana. Otvaranje izložbe je u 19 časova, a stručni osvrt na djela daće istoričarka umjetnosti Ljilja Ševo.

Djela i stvaralaštvo Ljubomira Gajića za kulturu i umjetnost Republike Srpske su višestruko značajna, te je jedan od ciljeva ove postavke da posjetioce na najljepši način podsjeti na značaj i važnost njegovog rada, te da se s njegovim radom upoznaju mladi stvaraoci, učenici i studenti.

- Ljubomir Gajić je bio slikar u čijem opusu je tema bila sekundarna kategorija, u kojem su, iznad svega, dominirale raskošno izvorna osjećajnost i kontemplativno produbljena vizija. One isijavaju i iz radova nastalih u posljednjim godinama njegovog stvaralaštva i prerano završenog života - navela je Ljilja Ševo u osvrtu na "Duboki trag".

Posljednji ciklus Gajićevih radova, prema njenim riječima, samo je potvrda njegove životne posvećenosti slikarstvu i njegovom značenju.

- Ovi radovi su turbulentna pomiješanost idejnosti, literarnosti, mitologije, poezije, kontemplacije ljubavi i smrti sa linijom, strukturom, gestom, kompozicijom, plasticitetom i bojom. Gajićev stvaralački proces, koji bi se možda mogao odrediti kao "imaginativni realizam", podrazumijeva dinamičnu fluktuaciju, alternaciju između svjesnih i nesvjesnih procesa - dodaje Ševo.

Za vrijeme trajanja izložbe biće organizovan i edukativni program za djecu školskog i predškolskog uzrasta, koja će imati priliku da se upoznaju sa djelom Ljubomira Gajića.

- U svom intimizmu i u svojoj ispovjednosti ove slike su otjelotvorenje one tako istinite Andrićeve bilješke: "Ponekad se cela ova šarena dnevna svetlost našeg života zanjiše kao tanka kulisa i mi, za trenutak jedan, sagledamo ono što se nalazi iza nje. Od toga nam se zavrti u glavi, ponese nas laka nesvestica koja brzo prođe, ali posle toga čuvamo dugo sećanje na taj trenutak, kao saznanje koje nas krepi i daje nam snage da izdržimo ovu stvarnost na koju smo osuđeni" - dodaje Ševo.

Izložba je nastala u saradnji sa Udruženjem građana "REZ", prodajnog je karaktera i biće otvorena do 4. aprila.

 

IZ BIOGRAFIJE

Ljubomir Gajić (1948-2017) bio je akademski slikar i sociolog kulture. Jedan je od osnivača Akademije umjetnosti u Banjaluci, na kojoj je izveo prvu klasu mladih umjetnika, kao redovni profesor, na predmetu crtanje i slikanje.

Bio je redovni profesor metodike nastave na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, te osnivač i prvi predsjednik Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana