Izložba Share - Too Much History, More Future : Prošlost kroz prizmu budućnosti

Mirna Pijetlović
Izložba Share - Too Much History, More Future : Prošlost kroz prizmu budućnosti

Banjaluka - Izložba " Share - Too Much History, More Future " ("Previše prošlosti, više budućnosti"), koju je organizovao "KulturKontakt" Austrija, otvorena je u Muzeju savremene umjetnosti RS u četvrtak uveče.

Izložba obuhvata osamnaest umjetnika sa prostora BiH i Austrije i čine je radovi iz istoimene video-edicije, projekta austrijske savezne vlade koji je realizovan 2014. u Sarajevu, kao i video-radovi odabrani na takmičenju za mlade umjetnike u okviru šestog "namaTREba" bijenala u Trebinju. 

- Odabirom različitih generacija umjetnika, okupljenih oko zajedničke teme pogleda na prošlost kroz prizmu budućnosti, referiše se na BiH kao područje burnih istorijskih i političkih zbivanja, a u kontekstu obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata - rekla je kustos izložbe u Banjaluci Žana Vukičević.

Autor koncepcije izložbe je Anamari Tirk iz Austrije, koja je proteklih dana bila gost Banjaluke.

- Presrećna sam što je ovaj putujući video-projekat, zaista talentovanih umjetnika koje sam odabrala, konačno stigao i do Banjaluke. Upravo njihovi radovi govore da se više trebamo okrenuti budućnost - rekla je Tirkova na izložbi u Banjaluci, koju je prigodnim govorom otvorio savjetnik ministra za kulturu Nedeljko Kajiš.

Projekat je osmišljen kao putujuća izložba i promocija savremene bh. umjetnosti, sa akcentom na bogatu video-produkciju nastalu tokom posljednjih nekoliko godina. Do sada je predstavljen u Sarajevu i Klagenfurtu, dok su u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Beču i Regensburgu organizovane prezentacije projekta i predavanja.

Banjalučki umjetnik Mladen Miljanović, koji se predstavio na izložbi, istakao je da mu je naročito drago što su mladi autori učestvovali u ovom značajnom umjetničkom projektu.

- Ova izložba govori i o značaju video-umjetnosti i njene promocije, jer je to medij koji je lako prenosiv, možete da ga šaljete na izložbe širom svijeta, što je većini umjetnika prepreka kada su u pitanju trodimenzionalni mediji - istakao je Miljanović.

Izložba u Banjaluci biće otvorena do 27. marta.

Pobjednik

- Predstavljena su dva moja rada na izložbi. U jednom se na ironičan način bavim dosadom otvaranja izložbi, dok sam u drugom radu "Teletekst" ispričao svoju priču i montirao video u obliku vijesti koje vidimo na teletekstu - rekao je mladi umjetnik Nikola Kekerović, koji je pobjednik umjetničkog konkursa za mlade vizuelne umjetnike, a za glavnu nagradu je dobio tri mjeseca usavršavanja u Beču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana