Izložba “Savremena umetnost Čačka” dostupna u MSURS: Jedinstveni izrazi u skladnoj cjelini

I. B.
Izložba “Savremena umetnost Čačka” dostupna u MSURS: Jedinstveni izrazi u skladnoj cjelini

BANjALUKA - Izložba “Savremena umetnost Čačka”, koja obuhvata radove 16 umjetnika različitih generacija, jedinstvenih senzibiliteta i afiniteta iz Čačka biće dostupna posjetiocima u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske do 23. decembra.

Izložba je rezultat saradnje Umetničke galerije “Nadežda Petrović” i MSURS koja je uspostavljena kroz projekat “Teritorija kulture: “Kako skrenuti sa puta i naći se na pravom mjestu?” na kojem je pored ove dvije institucije partner i Narodni muzej Crne Gore na Cetinju. Saradnja ovih institucija se nastavlja i kroz projekat 30. Memorijala “Nadežde Petrović”- Masterclass Teritorija kulture koji će biti održan u sve tri institucije, te putem Zoom video konferencije 27, 28. i 29. oktobra.

Iz MSURS su saopštili da je  postavka “Savremena umetnost Čačka” bila osmišljena za prostor Državnog muzeja u Krasnodaru u Rusiji, čije otvaranje je bilo zakazano za april.

- Usljed pandemije virusa korona, ona je otkazana, pa je odlučeno da se priredi u Čačku, a zatim u Banjaluci, nastavljajući tako svoj život, i ostvarujući prvobitnu namjeru institucionalnog umrežavanja i povezivanja gradova - objasnili su iz MSURS.

Dodali su da ova izložba predstavlja presjek savremene umjetničke scene Čačka, a među autorima čiji radovi su izloženi su Božidar Plazinić Nebojša Bežanić, Dragan Jovanović, Katarina Alempijević, Teodora Vojinović, Ana Damnjanović, Sofija Ružić, Slobodan Pajić i drugi.

- S obzirom na to da nisu definisani tematski i problemski okviri, selekcija umjetnika se kretala u nekoliko pravaca, a osim geografske odrednice, njihov izbor je bio određen i značajem koji imaju u tokovima srpske umjetničke prakse. Izborom su obuhvaćeni autori mlađe, srednje i najstarije generacije - istakli su iz MSURS.

Struktura postavke “Savremena umetnost Čačka” obuhvata oko 50 radova koji su tematski, idejno i medijski vrlo različiti, ali koji u svom krajnjem ishodu funkcionišu kao skladna cjelina, ne narušavajući autonomiju umjetničkog dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana