Izložba Save Rupića od sutra u Banjaluci

Milanka Mitrić
Izložba Save Rupića od sutra u Banjaluci

BANjALUKA - Izložba "Tragom sunca i kamena" akademskog slikara Save Rupića iz Trebinja sutra u 19 časova biće otvorena u velikom izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra.

Postavka obuhvata slike srednjeg i malog galerijskog formata, a posjetioci će imati priliku da vide i 12 radova u mozaiku. Slike su uglavnom nastajale u posljednje dvije godine, a rađene su tehnikama ulje na platnu i akril na platnu. Mnoge slike i mozaici inspirisani su hercegovačkim divljim narom.

U osvrtu na ovu izložbu, istoričar umjetnosti, likovni kritičar, režiser i scenarista Đorđe Kadijević zabilježio je da je bitna osobina modernog slikarstva dilema slikara između figuralnosti i apstrakcije, te da je ta vrsta napetosti u tzv. postmodernom vremenu izgubila na značaju, da samo postoji u anahroničnim asocijacijama. Kako bilježi, trag divergencije usmjerene prema figuraciji, odnosno apstrakciji, osjeća se u i na slikama i u mozaicima Save Rupića.

- Ona na njega nije uticala dovoljno snažno da bi opredelila način njegovog shvatanja slikarstva. Ali, na ovoj izložbi primetiće se, čak i laičkim okom da Rupić na izvestan „kompromiserski način” toleriše famozni dualizam slikanja na figurativan ili apstraktni način. Njegova veća preokupacija je da nađe sopstvenu slikarsku mitologiju, i iskaže se izražavajući se u skladu koji stvaraju konture njegovog ličnog, unutarnjeg sveta koji kao umetnik nosi u sebi  - zabilježio je Kadijević, dodajući da je čest motiv nar, bilo da je to nar na stolu, na fasadi kuće preko puta, ili da je prikazan kao krunica rascvjetale biljke.

Kako dodaje, kada slika, Rupić je u ekstazi poetskog realizma, čije je glavno izražajno sredstvo boja.

- Iako slika dosta širokom četkicom i izostavlja detalje, on obogaćuje strukturu svoga lokalnog tona blago naznačenim akcentima jače ili slabije naglašenih nijansi sa hromatskog spektra. U mozaicima je čvršći, kompaktniji, štoi odgovara prirodi tog medija koji se sam od sebe nameće takvim svojstvima. Ali izvesna poetičnost, toplina i intimistička prisnost doživljaja jednaki su i na slikama i mozaicima - zaključuje Kadijević.

Savo Rupić rođen je u Zagori kod Trebinja. Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti završio je u Beogradu kod profesora Zdravka Vajagića, kao i Akademiju umetnosti u Novom Sadu na slikarskom odsjeku kod profesora Jovana Rakidžića i master studije slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju. Živi u Trebinju i radi kao docent na predmetima mozaik i mural na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana