Izložba Ratka Lalića otvorena u Banskom dvoru: Slike skupovi osjećanja i iskustva

Milanka Mitrić
Izložba Ratka Lalića otvorena u Banskom dvoru: Slike skupovi osjećanja i iskustva

BANjALUKA - “Godišnja doba - zapisi na površini zemlje”, izložba jednog od najvažnijih srpskih slikara ovog vremena Ratka Lalića, predstavljena je u Banskom dvoru i od juče dostupna zainteresovanim posjetiocima.

Postavka je smještena u veliki izložbeni salon Banskog dvora, gdje ljubitelji Lalićevih radova, u ograničenom broju, imaju priliku da ih pogledaju svakim danom, osim nedjeljom, od 10 do 20 časova.

- Ovo je grad meni jako drag. Izlagao sam ovdje već tri puta u različitim konceptima. Izveo sam ovdje jednu generaciju studenata u Banjaluci, htio ili ne htio, ja sam ovdje prisutan. Kada je formirana Akademija u Sarajevu, radio sam tamo kao asistent, onda se desio raspad Jugoslavije koji mi je jako teško pao, onda su me pozvali na Cetinje, zatim u Beograd kao redovnog profesora, a onda se započela priča o formiranju Akademije u Banjaluci. Srećan sam što sam stigao u Banjaluku i sa Brankom Miljušem učestvovao u tom važnom događaju - rekao je Lalić.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Banskom dvoru nije organizovano svečano otvaranje.

Lalić se na predstavljanju izložbe osvrnuo i na studente kojima je predavao.

- Oni su sada formirane ličnosti, njeguju neki svoj afinitet, senzibilitet i usmjeravaju se, a ja sam presretan. Jako je dobro da učenici budu bolji od učitelja. Svaki njihov uspjeh je moja radost. U Banjaluci ima mnogo dobrih umjetnika koji imaju internacionalnu afirmaciju i koji prezentuju svoje stvaralaštvo. Sada, kad se sjećam kad sam sve bio ovdje, koje su to godine bile, malo zastanem, nevjerovatno je kako vrijeme prolazi - kazao je on.

Umjetnik je naveo da je sve što stvara, sva njegova umjetnost, dio njega, a on sam da je dio svojih slika.

- Školovanje, putovanja po svijetu, učestvovanje u kolektivnim izložbama, obilaženje muzeja, sve to čovjek prikuplja u sebi i onda se od svega onoga što ostane u nama dešava jedna transformacija iskustva u sliku. Uvijek ostajem pri nekom svom osjećanju. Sada, dok gledam ove slike u ovom prostoru, pitam se koliko su ova nadahnuća koja su na platnu ostala i sa mnom i u meni - dodao je Lalić.

Izložba će biti otvorena do 15. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana