Izložba radova Sretena Stojanovića u galeriji RTS-a

Agencije
Izložba radova Sretena Stojanovića u galeriji RTS-a

Prijedor, Beograd - Reprezentativna izložba vajara, jednog od osnivača i prvih profesora beogradske Akademije likovnih umetnosti, akademika Sretena Stojanovića, porijeklom iz Prijedora, biće otvorena večeras u oba izložbena prostora galerije Radio-televizije Srbije, prenose agencije.

Izložba obuhvata tridesetak skulptura i deset slika, crteža i akvarela, nastalih tokom četiri stvaralačke decenije, između 1919. i 1960. godine, gdje su zastupljena ostvarenja iz svih Stojanovićevih stvaralačkih etapa.

Većina ostvarenja potiče iz porodične ostavštine, a manji broj iz privatnih kolekcija.

Autori postavke i tekstova kataloga su istoričari umjetnosti Ljiljana Porčić i Dušan Milovanović.

U direktnom prenosu otvaranja izložbe na Drugom programu RTS-a večeras od 20 časova učestvovaće brojni gosti, likovni kritičari, umjetnici, poštovaoci i poznavaoci stvaralaštva Sretena Stojanovića, a među njima i direktor Muzeja Kozare iz Prijedora Milenko Radivojac koji je jedan od inicijatora obnavljanja porodične kuće ove ugledne porodice i opremanja, između ostalog, i djelima Sretena Stojanovića.

- Biće mi izuzetna čast da budem dio ovog događaja gdje ću biti u mogućnosti da predstavim Prijedor kao rodni grad ovog velikog umjetnika i da kažem šta je Prijedor učinio za ovu porodicu, pa i Sretena Stojanovića - rekao je Radivojac.

On je dodao da Muzej Kozare raspolaže sa značajnim fondom vajarskih djela ovog umjetnika koje prikuplja od 1960. godine pa sve do 2007. godine kada je otvorena Spomen-kuća porodice Stojanović.

Sreten Stojanović rođen je u Prijedoru 1898. godine. Poslije Prvog svjetskog rata odlazi u Beč, gdje počinje njegovo umjetničko obrazovanje, koje nastavlja tokom trogodišnjeg boravka u Parizu u radionici čuvenog Emila Antoana Burdela, koji ga usmjerava na put moderne skulpture.

Stojanović se 1922. godine vraća u Beograd, gdje je 1937. godine izabran za vanrednog profesora Umjetničke akademije, a kasnije i za redovnog.

Osim vajarstvom, slikarstvom i grafikom, bavio se umjetničkom kritikom i esejistikom.

Poslije Drugog svjetskog rata izabran je za rektora beogradske Akademije likovnih umetnosti i za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umjetnosti, čiji redovni član postaje 1959. godine. Umro je u Beogradu 1960. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana