Izložba radova Spomenka Đekića u Dibiju - kritika potrošačkog društva

Srna
Izložba radova Spomenka Đekića u Dibiju - kritika potrošačkog društva

DOBOJ - Izložba slika pod nazivom “7,90”, autora Spomenka Đekića, na kojoj je predstavljeno tridesetak likovnih radova, otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje.

Đekić je rekao novinarima da je riječ o slikama koje se oslanjaju na realizam, te hiperrealizam u okviru kojeg kritikuje potrošačko društvo.

“Tehnike koje koristim je akrilik na platnu i kreda na papiru”, rekao je Đekić, a od radova je posebno izdvojio sliku “7,90”, koju je završio poslije šest mjeseci rada.

Đekić za sebe kaže da je zanatlija, a ne umjetnik, te da je po njegovom mišljenju slikarstvo doživjelo vrhunac u realizmu, te da se nakon toga degradira.

Izložba je postavljena u Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje, čiji je direktor Vukosava Sofrenić rekla da domaća publika u skorije vrijeme nije imala priliku da se susretne sa radovima ovog tipa i da će im postavka biti zanimljiva.

Spomenko Đekić je osnivač slikarske radionice “Sfumato” u Bijeljini. Većina njegovih djela spada u akademski realizam sa prelaskom u hiperrealizam.

Do sada je imao pet samostalnih izložbi i učesnik je više kolektivnih izložbi u zemlji i u inostranstvu.

Đekić je u Doboju predstavio radove koji su nastali u posljednje četiri godine, a izložba će biće otvorena do 1. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana