Izložba Radoslava Tadića otvorena u Banjaluci: “Instaliranje spokoja” potraga za mirom

M. M.
Izložba Radoslava Tadića otvorena u Banjaluci: “Instaliranje spokoja” potraga za mirom

Banjaluka – Izložba radova “Instaliranje spokoja” akademskog slikara Radoslava Tadića otvorena je večeras u kamenoj kući na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

Postavkom su obuhvaćeni ciklusi Ljubav, Šum, Talasi, Mlijeko i Odmaralište.

Kako je sam Tadić naslasio, ciklusi su uvezani s namjerom da upućuju na obične i pomalo zaboravljene stvari.

Radovi su, uglavnom, rađeni akrilnim bojama, ali tu su prisutne i instalacije, poput flaša i dušeka.

On je takođe objasnio da je namjera instalacija bila da omoguće komunikaciju s prostorom i sa posjetiocima. Inspirisan i potrošačkim društvom,  Tadić je, na neki način, ovom postavkom predstavio radove koji odišu mirnim i nježnim momentima, a u isto vrijeme posmatraču služe kao kritika i opomena.

- U prethodnoj izložbi bio sam u skladu sa vremenom, bio sam melanholičan i ubrzaniji, a sada sam želio da ovo uradim drugačije. Ovu izložbu sam radio posljednje dvije godine, a najveći dio izložbe sam uradio u 2018. godini - rekao je Tadić.

O Tadićevim djelima prisutnima je nešto više rekla slikarka Borjana Mrđa.

- U umjetničkom smislu, izložba je naslonjena na apstraktni ekspresionizam, u smislu korišćenja boje i uparivanja predmeta u cjeline. Takođe, pojedini radovi čine nešto što se može nazvati modernističkim pristupom skulpturi. Meni je najzanimljiviji način na koji je on subjektivizirao, odnosno, intimizirao predmete koje koristi - navela je Mrđa, koja se osvrnula na prisutnost kritike današnjice, u kojoj imamo vremena za sve, osim za mir i spokoj.

Naglasila je i to da sam naziv “Instaliranje spokoja” može da bude sugestivan, i da nam na neki način prikaže put osvajanja mira.

- Subjektivizacija univerzalnih pojava je specifična za njegove radove. Ova izložba se bavi duhovnim sferama i potpuno nečim laganim i kontemplativnim - dodala je slikarka.

Kustos izložbe je Mladen Banjac, koji je u svom osvrtu naveo da je Tadić prikaz neposredne okoline doživio kao borbu umjetnika sa realnošću, te da je boja glavni i najsnažniji element za iskazivanje emocija.

- Za umjetnika “Instaliranje spokoja” ima snažno emocionalno značenje, zbog čega se okreće vedrijim tonovima, slavi život i stvaranje i unosi jaku intimističku atmpsferu - pojasnio je Banjac.

Izložba će biti otvorena do 5. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana