Izložba “Presjek” u Banskom dvoru: Umjetnik u borbi tradicije i predrasuda

Rajko Vuković
Foto: G.S.

BANjALUKA - U Malom izložbenom salonu Banskog dvora 10. septembra u 19 časova biće otvorena izložba “Presjek”, akademskog slikara Milovana Čikića.

Nakon osam godina, umjetnik je osvrćući se na tragove koje je ostavio za sobom, lutajući nemirnim stazama stvaralačkih iskušenja, odlučio da sačini presjek i sintetički obrazuje okvir slike u kojoj je smjestio decenijski rad, preispitivanja unutrašnjeg bića, intelektualno zrenje i iznad svega odanost čistoj esenciji boje koja caruje na njegovim slikama. 

Sam Čikić priznaje da je kroz borbu sa tradicijom i predrasudama uspio da izgradi prepoznatljiv rukopis, što je i najveći uspjeh kojem mnogi streme. 

- Izložba prati umjetnički razvoj od uslovno klasično, formalne slike pejzaža i mrtve prirode, u sadejstvu sa stalnim praćenjem tokova novije umjetnosti i vlastitim nemirnim duhom. Pejzaž se tako preliva iz prepoznatljivih formi u apstrahovane mrlje, ali nikad dekonstruisane do te mjere da bi izgubile svoju čitljivost i znakovnu simboliku - rekao je Čikić.

Prema riječima kritike, lirika je poveznica u kojem umjetnik ostvaruje bliski kontakt sa posmatračem i iz svakog djela isključuje bilo kakvu moguću naznaku agresivnosti ili želje da bude neshvaćeni avangardista. 

Njegov avangardizam leži u studioznoj primjeni i poštovanju elementarnih zakona slikarstva kojima dokazuje da je staro moguće pretočiti u novo, a da se ne uništi njegov organički sklop. 

Takođe, kada se vrednuje Čikićev rad ističe se da su rijetki umjetnici koji su vjerni očuvanju i poštovanju klasičnih vrijednosti slike, a da je Milovan Čikić uspio da sačuva snagu i maestralnost kolora koji je vrhunski ujedinjen sa sigurnim crtežom. 

Poznati slikar dr Siniša Vidaković navodi da je Čikić vrhunac majstorstva ostvario upravo u toj lakoći u međusobnom dijalogu elemenata unutar slike. 

- Sve je ponekad skicozno, a čvrsto postavljeno bez ijednog suvišnog detalja. Ako poredamo hronološki njegove radove dobićemo pravi dnevnički uvid kako je umjetnik našeg podneblja prišao na korak do bespredmetnosti, sigurno koračajući usmjerenjima i analizom viđenog, upravo onako kako su to radili utemeljivači modernog slikarstva - Stojan Ćelić i Pit Mondrijan (od pejzaža do apstrakcije ). Očekivano je da će Milovan Čikić uvesti pejzažno slikarstvo u sasvim novo vizuelno tumačenje za šta je već uspostavio očigledno čvrst temelj - rekao je Vidaković. 

AUTOR 

Milovan Čikić je rođen 13.1.1962. godine u selu Grbavci (Gradiška). Završio je Srednju umjetničku školu “Bogdan Šuput” u Novom Sadu, a diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, u klasi mr Radoslava Tadića. 

Samostalno je izlagao u više navrata u Banjaluci, Prijedoru, Novom Gradu i drugim gradovima, a grupno je izlagao više puta u Republici Srpskoj, Srbiji i Italiji. 

Dobitnik je nagrade za slikarstvo iz fondacije “Milić od Mačve” i autor je grba grada Gradiške, koji je u upotrebi od 1994. godine. Osnivač i predsjednik  Udruženja likovnih umjetnika grada Gradiška, a zaposlen u OŠ “Vasa Čubrilović” u Gradišci, kao likovni pedagog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana