Izložba povodom 150 godina od rođenja Nadežde Petrović u MSURS: Posveta majci srpskog modernizma

Milanka Mitrić
Izložba povodom 150 godina od rođenja Nadežde Petrović u MSURS: Posveta majci srpskog modernizma

BANjALUKA - "Prizren", "Breze", "Vršidba", "Kupačice", "More", "Kosovski božuri (Gračanice)", "Guslar", "Pletilja" samo su neke od poznatih slika velike srpske slikarke Nadežde Petrović, a njen likovni opus biće predstavljen na izložbi "Modernost i nacija".

Ova izložba biće otvorena u četvrtak u 20 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, a s obzirom na to da je posvećena jubileju, ove godine gostuje u nekoliko muzeja, i to u Srbiji, Sloveniji i Republici Srpskoj.

- Zajednička saradnja je ostvarena s ciljem povezivanja južnoslovenskih država i institucija, a što je u skladu sa ličnim idejama i djelovanjima Nadežde Petrović, za koju s pravom možemo reći da je najznačajnija srpska slikarka čiji je rad valorizovan i u evropskim okvirima - saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske o postavki koja je organizovana u saradnji sa Narodnom muzejom Srbije

Autori koncepta izložbe i monografije su prof. dr Lidija Merenik i prof. dr Igor Borozan sa katedre za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Njena djela obuhvataju periode secesije, simbolizma, impresionizma i fovizma, oko trista ulja na platnu, stotinu skica i drugih djela.

- Umjetnički opus Nadežde Petrović nesumnjivo je pomjerio granice srpskog slikarstva, ohrabrio generacije umjetnika sa početka 20. vijeka ka novim umjetničkim dometima i usmjerio kasnije generacije. Reprezentativan likovni opus Nadežde Petrović na izložbi predstavljen je preko hronoloških tematskih cjelina kroz koje možemo da pratimo cjelokupni razvoj njenog pristupa slikarstvu i formiranje njenog autentičnog likovnog izraza. Publika će imati priliku da u potpunosti sagleda razvojnu liniju od minhenskog perioda, slika zemlje i naroda, impresionističkih epizoda i nacionalnog narativa pa sve do djela koja nastaju u Parizu, kojima Nadežda Petrović ostvaruje pobjedu moderne slike - dodaju iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

U osvrtu na izložbu "Modernost i nacija" Lidija Merenik navodi da je Nadežda Petrović raskinula s tradicionalnom istorijskom kompozicijom, baš kao i impresionisti.

- Raskinula je sa "ulepšanim svetom" i proputovala Srbiju i granične, južne krajeve slikajući zemlju i narod onakve kakvi su bili, a ne kako bi ona volela da budu. Ona je uvezala slobodan moderni izraz u emancipovane teme i ideološko-politički kontekst, čemu je svedok njen otadžbinski ili "ratnički" ciklus, primera radi. Prva je, već posle 1908. napustila eksperiment sa impresionizmom i krenula ka izrazitoj, žustroj ekspresiji i kolorizmu. Njen autohtoni stil ne možemo nazvati nekim već kategorisanim nazivom, bila je to i ostala jedinstvena i originalna tvorevina Nadežde Petrović, majke srpskog slikarskog modernizma - bilježi ona.

Izložba "Modernost i nacija" biće otvorena do 26. septembra.

Iz biografije

Nadežda Petrović rođena je u Čačku 1873. godine. Školovala se u Beogradu, a od 1898. godine školovanje je nastavila u Minhenu, nakon čega je 1900. godine u Beogradu održala prvu samostalnu izložbu.

U njenom radu razlikuje se nekoliko perioda, a to su minhenski (1898-1903), srbijanski (1903-1910), pariski (1910-1912) i ratni (1912-1915).

Volontirala je kao bolničarka srpske kraljevske vojske u balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu. Preminula je 1915. godine od posljedica tifusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana