Izložba povodom 100 godina od rođenja Ćopića

Srna
Izložba povodom 100 godina od rođenja Ćopića

Krupa na Uni - Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske će 23. septembra u galeriji Akademije organizovati izložbu povodom 100 godina od rođenje književnika Branka Ćopića.


Akademik Milivoje Unković, jedan od autora izložbe, danas je tim povodom posjetio opštinu Krupa na Uni i Hašane, rodno mjesto Branka Ćopića.

"Akademija nauka i umjetnosti Srpske je institucija čija je dužnost da njeguje sjećanje na velikane naše kulturne prošlosti i zato će dati doprinos u obilježavanju 100 godina od Ćopićevog rođenja, te u rasvjetljavanju detalja vezanih za ličnost Branka Ćopića", rekao je Unković.

Unković je istakao da je današnja posjete Hašanima poslužila za razgovor s mještanima kako bi se osjetio ambijent i saznali neki detalji o Ćopićevom životu koji do sada nisu bili dostupni.

"Izložba će biti mali pregled - od rođenja do posljednjih dana života Branka Ćopića. Riječ je o biografskoj formi gdje kroz fotografiju i ostale dokumente nastojimo da njegov život predstavimo tako da može biti jasno i učeniku osnovne škole i onima koji se ozbiljno bave istraživanjem lika i djela Branka Ćopića", rekao je Unković.

On je naveo da je sa načelnikom opštine Gojkom Kičkovićem razgovarao i o projektu "Bašta sljezove boje".

U delegaciji koja je danas posjetila opštinu Krupa na Uni bio je i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

"Danas smo se upoznali o planiranim aktivnostima s obzirom da će ove godine Vlada Srbije i Vlada Srpske obilježiti 100 godina od Ćopićevog rođenja", rekao je Nikolić.

On je naveo da su u toku dogovori oko detalja, te da će uskoro biti poznat program obilježavanja. /kraj/zos/mir/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana