Izložba posvećena grofu Savi Vladislaviću 5. novembra

Srna
Foto: SRNA

GACKO- Velika izložba posvećena grofu Savi Vladislaviću Raguzinskom biće otvorena u Gacku 5. novembra.

Načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković danas je povodom ove izložbe razgovarao u Beogradu sa direktorom Ruskog centra za nauku i kulturu Ruski dom Jevgenijem Baranovom.

Milinković je rekao da je ta izložba bila ljetos upriličena u Beogradu u galeriji Radio-televizije Srbije, objavljeno je na sajtu opštine Gacko. "Sada imamo čast da ta izložba, posvećena našem velikom Gačaninu, bude i kod nas", rekao je Milinković.

 On je istakao da će sljedeće godine biti obilježeno 350 godina od rođenja ruskog cara Petra Velikog, u okviru čega će biti upriličena svečanost u čast jednog od njegovih najvećih savjetnika Save Vladislavića.

Dio tih manifestacija biće održan u Gacku, najavljeno je iz opštine. Sava Vladislavić rođen je 25. januara 1668. godine u Jaseniku kod Gacka u poznatoj vlastelinskoj porodici Vladislavić. Školovao se u Dubrovniku, gdje je počeo da se bavi trgovinom i upoznao ruskog diplomatu grofa Lava Tolstoja, koji je ubrzo uočio njegove sposobnosti, a posebno njegovo dobro poznavanje političkih prilika u tadašnjim mletačkim i turskim posjedima na Balkanu, te ga pridobio za rusku službu.

Vladislavić potom odlazi u Carigrad, gdje je, osim trgovačkih poslova, stupio u rusku službu. U Azovu 1702. godine upoznaje cara Petra Velikog, nakon čega političku i diplomatsku karijeru nastavlja u Moskvi, pa zatim opet u Carigradu. Sava je u Moskvi postao miljenik i savjetnik Petra Velikog, a potom i njegove nasljednice carice Katarine i ličnost od njihovog najvećeg povjerenja.

Obavljao je najpovjerljivije i najosjetljivije političke i diplomatske misije, a titulu grofa stiče 1725. godine. Između ostalih diplomatskih uspjeha, Sava Vladislavić je u ime ruskog cara zaključio savez sa moldavskim knezom u Jašiju, mir sa turskim sultanom na Prutu, a tokom rata sa Šveđanima, koji je završen ruskom pobjedom na Poltavi 1709. godine, bio je šef snabdijevanja cjelokupne ruske vojske.

Bio je glavni kreator uspješne monetarne i finansijske reforme Ruskog carstva, a smatra se i osnivačem ruske obavještajne službe. Zbog brojnih diplomatskih uspjeha i drugih usluga koje je učinio Ruskoj imperiji, Sava Vladislavić je od Petra Velikog i carice Katarine darovan brojnim imanjima, dvorcima i trgovačkim privilegijama, što mu je omogućilo da izdašno pomaže pravoslavne crkve i manastire, posebno po Hercegovini i današnjoj Crnoj Gori i tako stekne epitet velikog dobrotvora.

Sava Vladislavić umro je 17. juna 1738. godine u Sankt Peterburgu, gdje je i sahranjen u carskoj grobnici u kripti Blagovještenske crkve Lavre Aleksandra Nevskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana