Izložba pod krošnjom platana

Ratomir Mijanović
Izložba pod krošnjom platana

Trebinje - Radovi nastali na trebinjskoj likovnoj koloniji “Lastva”, u čijem radu su učestvovali eminentni umjetnici iz Srbije, Hrvatske, Crne gore, Slovenije i BiH, predstavljeni su na izložbi, koja je otvorena u Dučićevoj ulici u Trebinju.

Na otvaranju izložbe bili su episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, kao i drugi ugledni gosti.

Učesnici ovogodišnje kolonije stvarali su sedam dana u Trebinju, a svoje nadahnuće hercegovačkim predjelima na platno su prenijeli eminentni umjetnici iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i BiH.

- Vjerujem da umjetnicima nije manjkalo inspiracije i nadahnuća u ovom posebnom stvaralačkom okruženju - rekao je Goran Mutabdžija i dodao da likovna kolonija “Lastva” obogaćuje kulturni život Trebinja.

Istakao je da je uvjeren da će organizatori kolonije uspjeti u namjeri da osnuju galeriju, koja će značiti utočište za slike nastale na dosadašnjim sazivima ove kolonije, ali i za druga likovna djela nastala u ovom gradu.

Menadžer grada Trebinja Radoslav Ivanković rekao je da grad podržava sve manifestacije kulture lokalnog, ali i međunarodnog karaktera, koje doprinose razvoju ove lokalne sredine. On je svim stvaraocima kolonije poželio da se i ubuduće vraćaju u ovaj grad i da im on bude dobra inspiracija za stvaranje novih djela.

Osnivač kolonije akademski slikar Radmila Lizdek je istakla da ova kolonija postaje sve prepoznatljivije kulturno obilježje Trebinja, kao i da su radovi nastali na ovoj likovnoj manifestaciji veoma kvalitetni.

Umjetnici su i ove godine stvarali u prostoru trebinjskog Doma penzionera, koji im, kako kažu, pruža izuzetne uslove za rad.

U radu kolonije učestvovali su Beti Bricelj iz Slovenije, Zoran Jovanović Dobrotin i Jelena Milošević Jovanović iz Beograda, Zoran Tešanović iz Sečnja, Snežana Domazet i Branka Anđelić iz Trebinja, Tanja Pikula iz Gacka, Bane Milenković i Lidija Šeler iz Zagreba, Naum Zorić iz Crne Gore, Snežana Vlatković i Zdravko Joksimović iz Beograda, Ksenija Kovačević iz Subotice i Radmila Lizdek iz Trebinja.

Fundus

Sva djela sa ovogodišnjeg saziva ostaće u fundusu Međunarodne umjetničke kolonije “Lastva”.

U budućnosti bi trebalo da budu smještena u Muzeju savremene umjetnosti, čije je otvaranje u planu još od održavanja prvog saziva “Lastve”, ali ova ideja još nije realizovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana