Izložba "Početak i kraj svijeta" u Banskom dvoru

Rajko Vuković
Izložba "Početak i kraj svijeta" u Banskom dvoru

BANjALUKA - Izložba "Početak i kraj svijeta" akademskog grafičara Ensara Hadžića Buksgevdena biće otvorena danas u 19 časova u salonu bana Svetisalva Tise Milosavljevića u Banskom dvoru.

U okviru ove izložbe će biti predstavljena i kolaboracija dvoje umjetnika, Ensara Hadžića Buksgevdena i Hane Belobrk, koji se nalaze u prelaznom periodu između tradicionalnih vrijednosti i doba tehnologije.

Oboje umjetnika svoje stvaralaštvo stvaraju pod uticajem različitih kulturoloških vrijednosti, brzine tehnološkog napretka, te medija kojim se izražavaju. Tehnika bakropisa stavljena je u odnos s digitalnom tehnikom vektorske grafike. Njihovim miješanjem dobijaju rezultate uznemirujućeg, magičnog i surealnog karaktera. Sukob između tradicionalnih i savremenih načina izražavanja prikazuje se kroz spajanje dva različita stila. Digitalnim kolažiranjem te multimedijskim ukrštanjem i preplitanjem različitih stilskih i žanrovskih karakteristika iznalazi se nova dimenzija likovnih djela koja, ako gledamo tematski i pojedinačno, imaju drugačija značenja i narative.

Sam autor Ensar Hadžić Buksgevden kaže da je digitalno doba otvorilo mnoge mogućnosti izražavanja, percepcije i čitanja umjetnosti.

- Estetski kriterijumi u modelima tradicionalne umjetnosti mijenjaju se u nove pojmove koji su popraćeni tehnikama brze reprodukcije. Prije pojave tehnologija i prije globalnog umrežavanja umjetnost se događala unutar same realnosti. Međutim, usljed rascjepa između tradicionalne umjetnosti i svijeta multimedija poništava se i realnost kao takva - rekao je Hadžić Buksgeveden.

Talentovani umjetnik navodi da pojam tradicionalnog prolazi kroz period krize i transformacije značenja i smisla, što je jedan od pokretača radova skupljenih u ovoj postavci.

- Tradicionalna umjetnost prolazi kroz period krize, međutim, tradicionalna umjetnost nije izopštenik ovog doba, ona je prije svega refleks ubrzane transformacije samog društva. Dakle, posredovana tehnološkim napretkom, umjetnost sve više izlazi iz standarda i okvira tradicionalnih načina izražavanja, što nužno vodi ka promjeni perceptivnog iskustva posmatrača, na što utiče preobražaj umjetničkog djela u virtuelnom prostoru - rekao je Hadžić Buksgevden.

Biografija

Mladi umjetnik rođen je29.6.1996. u Sarajevu. Završio je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, smjer likovno-grafička oprema knjige. Godine 2019. uspješno je odbranio diplomu na Akademiji likovnih umjetnosti na odsjeku grafika, takođe u Sarajevu, a trenutno je na master studiju istog smjera. U dosadašnjem periodu ostvario je 12 samostalnih i učestvovao u više od dvadeset kolektivnih izložbi u BiH i regiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana