Izložba plakata na temu "Demofesta" otvorena u Banjaluci

Milanka M.
Izložba plakata na temu "Demofesta" otvorena u Banjaluci

BANjALUKA - Izložba plakata na temu "Demofesta", koji su pristigli na nagradni konkurs, otvorena je sinoć u Domu omladine, a najboljima su dodijeljena priznanja.

Na konkurs, koji je bio regionalnog karaktera, pristiglo je 237 radova, od 137 autora i autorki, a žiri je dodijelio tri nagrade i izabrao ukupno 31 rad za izložbu.

Prva nagrada (2.000 KM) dodijeljena je Ani Jovanović iz Banjaluke, drugu nagrada u iznosu od 1.000 KM odnio je Mateo Osnek iz Sarajeva, a treća nagrada (500 KM) pripala Marinu Tokiću i Jani Pitalo iz Splita. Specijalni pomen otišao je u ruke Aleksi Dovedenu iz Banjaluke.

Žiri je radio u sastavu: prof. mr. Bojan Hadžihalilović (Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, odsjek grafički dizajn), prof. dr Mladen Miljanović (Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci - smjer intermedijalne umjetnosti), ma. docent Vladimir Klepić (Akademija umjetnosti u Banjaluci - smjer grafički dizajn), kao i kreativni direktori agencije "Akvarijus" Dejan Šijuk i Aleksandar Živanić.

Predsjednik žirija Mladen Miljanović kazao je da su se izabrani i nagrađeni radovi izdvojili vizuelnom originalnošću, kompozicijskom kompleksnošću i prisutnim dekorativno-ilustrativnim elementima.

- Osnovnim principima kojima se vodio stručni žiri, a koji su na kraju doveli do izbora najboljih su bili da je predloženo rješenje u skladu sa duhom, imidžom i idejom slobode izražavanja Demofesta. Tri nagrađena rješenja su na originalan način interpetirala suštinu festivala - naveo je Miljanović.

S obzirom na to da je "Demofest" nastao kao projekat agencije "Akvarijus", i da je jedan od osnivača agencije bio Goran V. Janković, ova nagrada, u znak sjećanja na njega, nosi njegovo ime.

Direktorica agencije "Akvarijus" Brankica Janković kazala je da je raduje činjenica da se za nagradu prijavilo toliko mladih i talentovanih ljudi.

- Ova izložba i nagrada koja nosi Goranovo ime je za našu porodicu jako važna. U stvari, ova nagrada je važna za cijelu "Akvarijus" porodicu. Zato sam ponosna jer se ovoliko mladih kreativaca iz cijelog regiona prijavilo na konkurs, pokazavši koliko talenta ima oko nas - kazala je Jankovićeva.

Muzički festival "Demofest" počinje večeras na Tvrđavi Kastel, trajaće do subote naveče, a posjetioci će izložbu plakata u Domu omladine moći da pogledaju u tom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana