Izložba plakata filmskih klasika u Bijeljini

SRNA
Izložba plakata filmskih klasika u Bijeljini

Bijeljina - U bijeljinskoj Galeriji danas je otvorena izložba plakata 40 stranih i domaćih filmskih klasika koji su u okviru manifestacije "Dani kinoteke" prikazani u gradskom Centru za kulturu.

Dekan Fakulteta dramskih i filmskih umjetnosti na Univerzitetu "Sinergija" Gordana Zafranović rekla je na otvaranju da su ove manifestacije malo svjetlo kojim se označava pravac napretka u kulturi.

Ona je bijeljinsku publiku podsjetila na riječi srpskog nobelovca Ive Andrića da država koja ne vodi računa o kulturi, svakako ne može napredovati ni u drugim oblastima.

Zafranovićeva je istakla da studenti filmske i televizijske umjetnosti i glume u Bijeljini, pored projekcija za filmske sladokusce, svake sedmice u gradu održavaju i filmsko scenske večeri, kao i književne večeri u Narodnoj biblioteci na kojima publici približavaju najveća pera srpske poezije.

Prema njenim riječima, sva ova kulturna dešavanja trajaće do završetka akademske godine u junu.

Zafranovićeva je poručila svojim studentima, ali i kulturnoj javnosti u Republici Srpskoj, da film ne treba posmatrati kao robu na tržištu, jer time ova najmlađa umjetnost gubi šansu da traje u budućnosti.

"Treba da pravimo umjetnička djela, što i jeste svojstveno malim sredinama, jer idejno interesantna djela mogu da ostvare dobru komunikaciju sa publikom, ali i da traju i postanu novi naslovi u kinotekama", zaključila je Zafranovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana