Izložba ”Od Galerije do Muzeja” otvorena u Muzeju savremene umjetnosti RS: Pola vijeka ljubavi i borbe FOTO

Milanka Mitrić
Izložba ”Od Galerije do Muzeja” otvorena u Muzeju savremene umjetnosti RS: Pola vijeka ljubavi i borbe FOTO

BANjALUKA – Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske osnovan je prije pola vijeka, a tim povodom, u ovoj ustanovi večeras je predstavljena izložba “Od Galerije do Muzeja”.

U pitanju je multimedijalna postavka dokumentarnog karaktera, sačinjena iz različite muzejske dokumentacije iz ranijih perioda rada i izbora djela iz kolekcije muzeja. U okviru nekoliko tematskih cjelina, izložbom, koja je zajednički projekat svih odjeljenja muzeja, prikazan je istorijat i djelovanje institucije od samih početaka do danas.

Direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković rekla je da je namjera bila da ova izložba pokaže kontinuitet razvoja, te da je ovo prvi u nizu događaja kojim će biti obilježen jubilej. Ona se osvrnula na istorijat, te na glavne izložbe organizovane u posljednjih nekoliko godina, na međunarodnu saradnju koju ova institucija njeguje, pomenuvši direktore i direktorice, koji su ju vodili i gradili.

- Muzej čine ljudi. Ovu instituciju su vodile značajne osobe koje su u svom kontinuitetu u svako vrijeme, zaista nastojali da učine ono najbolje što je bilo moguće u tom trenutku  – kazala je ona i naglasila da su najznačajnije osobe koje su vodile ovu instituciju žene.

Vujkovićeva je naznačila da svi koji trenutno rade u MSURS rade predano i posvećeno i posebno se zahvalila onima koji su stvarali jubilarnu izložbu.

- U pitanju je izložba koja govori o našoj baštini, u smislu arhive i dokumenata. Radili smo digitalizaciju, što je važan segment, ono što nije digitalizovano, u budućnosti neće biti baština – dodaje ona.

Nekadašnja direktorica, Vidosava Grandić rekla je nemoguće govoriti o prošlosti, a ne biti emotivan, jer je ta, već daleka 1971. bila jedna teška godina, te da je tada ogroman posao bio pred njima.

- Važna je bila ogromna ljubav umetnika, koja se izlila u tu ranjenu Banjaluku . Mi smo bili drugi dan posle Skoplja koji je doživeo da umetnici ljubav iskažu, ali i saosećanje i podršku. Bilo je nas je malo, i nama je podrška značila. Struka je bila najvažnija i najbitnija, jer smo strukom i izložbama koje smo radili, seleći se u jedan u drugi privremeni prostor, noseći sa sobom dela i čuvajući. Mi smo se borili i dokazivali, molili, tražili i bili hrabri i zatražili ovu zgradu, da nam se da za umjetničku galeriju. Konačno, posle svih peripetija, sa svim što je trebalo preživeti – preživeli smo i sve smo ljubavlju izdržali. Izuzetno sam zahvalna i ponosna što doživljavam ovih pedeset godina ove kuće - ispričala je Grandićeva i dodala da je ova kuća na početku širom otvorila vrata umjetnosti, koja ne poznaje granice.

Izložbu je svečano otvorenom proglasila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

- Ako pogledamo unazad i vidimo šta je to sve bilo smješteno u ovih pedeset godina, onda moramo razumjeti da nijednoj ustanovi, ni bilo kom uposleniku nije bilo lako. Zahvalna sam svima koji su dali svoj doprinos da mi danas možemo da budemo ponosni na takav uspjeh koji smo svi generacijski dočekivali i ispraćali – rekla je Cvijanovićeva i dodala da je važno biti dio obilježavanja razvojnog puta naših institucija i ukazivati na njihov značaj.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić objasnila je da je čast biti dio početka obilježavanja jubileja MSURS, te da je važno osvrnuti se na proteklih pet decenija.

- Čestitam svima koji su učestvovali u razvoju, od Galerije, do Muzeja savremene umjetnosti, jer svaka godina i svaki čovjek koji je utkao svoje znanje, svoju umjetnost i svoju stručnost u ovaj muzej, čini upravo to što ova ustanova danas jeste - navela je Trivićeva na otvaranju.

Izložba “Od Galerije do Muzeja” biće otvorena do 5. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana