Izložba o Nedeljku Gvozdenoviću otvorena u Kući legata

Tanjug
Foto: agencije

BEOGRAD - Izložba pod nazivom "Legat Nedeljka Gvozdenovića - Poklon gradu Beogradu" autorke Nade Simulov Timofejev, svečano je otvorena sinoć u Galeriji Kuće legata, povodom 120 godina od rođenja tog velikog umjetnika, dobrotvora i darodavca.

Novu izložbu je otvorio profesor Fadilj Emirović, član Gradskog veća zadužen za kulturu, koji je u ime grada Beograda izrazio zahvalnost Nedeljku Gvozdenoviću (1902-1988) za sve što je učinio kao profesor, akademik, doktor i umjetnik. Posle više od 40 godina, ljubitelji umjetnosti na ovaj način imaju priliku da vide 79 dijela ovog srpskog intimiste.

Grad Beograd je i jednu ulicu nazvao imenom Nedeljka Gvozdenovića. Međutim, ono što mi je posebno žao je da legat Nedeljka Gvozdenovića nije u uslovima u kojima treba da bude”, primijetio je Emirović.

On je objasnio da je još pre 40 godina ovaj legat umjetnik Gvozdenović poklonio Beogradu, i svega tri godine je bio u prostoru, a posle rekonstrukcije ulice Kneza Mihaila, legat je zatvoren i do danas su izlagani samo njegovi delovi. Emirović je naglasio da će se grad Beograd potruditi da u narednom periodu obezbedi adekvatan prostor za legat tako velikog umetnika. Direktor Kuće legata, Filip Brusić-Renaud istakao je da upravo Nedeljko Gvozdenović bio jedan od inicijatora projekta Galerije legata.

"Nedeljko Gvozdenović, zajedno sa Ivanom Tabakovićem i Cucom Sokić, zalagao se da se u Beogradu osnuje jedna ustanova koja će se na primeren način starati o legatima ostavljenim prestonici.

Na tragu te ideje osnovana je Kuća legata 2004. godine", rekao je rekao je Brusić-Renaud i podsetio da je umetnik Gvozdenović preminuo u Beogradu 1988. godine, ali da njegova dela nastavljaju da žive. Svetlana Mitić, istoričarka umetnosti i muzejska savetnica Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu, pojasnila je umjetnički opseg Gvozdenovića, koji predstavlja i jedan od obimnijih autorskih opusa srpskih umjetnika druge polovine 20. vijeka.

Prema tvrdnjama samog Gvozdenovića, taj produktivni opus sadrži između 1.700 i 1.800 slika. Poklon-zbirka akademika Gvozdenovića, koju baštini Kuća legata, sadrži 562 umetnička dijela: 45 slika u tehnici ulje na platnu i na kartonu, kao i 517 radova na papiru u raznim tehnikama. Autorka izložbe Nada Simulov Timofejev, istoričarka umjetnosti i stručna saradnica Kuće legata, izdvojila je 79 radova za beogradsku publiku, od čega se na postavci nalaze 40 ulja na platnu. Dijela Nedeljka Gvozdenovića biće izložena u Galeriji Kuće legata do 24. marta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana